Начало / Uncategorized / Патриарх Неофит: Нека днешното водоосвещение бъде за подкрепа на целия ни народ

Патриарх Неофит: Нека днешното водоосвещение бъде за подкрепа на целия ни народ

На Богоявление в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ Българският патриарх Неофит възглави Богоявленския водосвет, който се извършва на днешния ден. Водосветът бе предшестван от св. Василиева литургия възглавена от Мелнишкия епископ Герасим и Белоградчишкия епископ Поликарп.

През Патриаршеската катедрала бяха осветена бойните знамена и знамената светини, а в края на молитвеното последование патриарх Неофит каза:

„Пресветлият празник на светото и славно Богоявление отново ни събира заедно, в обща молитва и богослужение, с които и тази година да засвидетелстваме пред Бога нашето единство и упованието си в Неговия благ промисъл за всеки от нас и цялото ни общество. Църквата и народът, войнството и държавността сме заедно, та вярно следвайки заветите на нашите предци отново да изпросим от Всеподателя Бога Неговата велика милост над нас и човеколюбиво благоволение към Църквата и държавата в свидното ни Отечество. И тази година в прокимена от последованието на Великия Богоявленски водосвет, заедно с Псалмопевеца тържествувайки възкликваме и ние: „Господ е моя светлина и мое спасение; от кого ще се боя? Господ е крепост на моя живот, от кого ще се плаша?“ (Пс. 26:1).

Нека днес извършваното освещаване на водното естество бъде за всички нас проява на Божията милост и подкрепа за целия наш народ и общество, та с благодатната помощ на Всесветия Дух да надграждаме стореното и постигнатото от поколенията преди нас. Нека поръсването с богоявленската вода на знамената на Българската армия бъде залог за неувяхващата слава на родното ни войнство, което и днес, както и в хилядолетното си минало, продължава да бъде надежден гарант за свободата, целостта и независимостта на нашата обична майка България. Божият мир и Неговата велика милост да бъдат с всички нас и през Новата 2019-та година от Рождеството по плът на нашия Господ и Спасител Иисус Христос! За много и благословени години“!

Очаквайте по-късно днес пълне обзор на празника Богоявление в страната и по света. 

Снимка: Официален сайт на Св. Синод. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...