Начало / Uncategorized / Богоявление в страната (ОБЗОР)

Богоявление в страната (ОБЗОР)

Българската православна църква днес отбелязва Господския празник Богоявление – Йордановден. Празник, в който си спомняме за влизането на Господ Иисус Христос във воридет на р. Йордан и приемане на кръщение от св. Йоан Кръстител, както и откриването на света на Божествената Троица.

София

На Богоявление в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ Българският патриарх Неофит възглави Богоявленския водосвет, който се извършва на днешния ден. Водосветът бе предшестван от св. Василиева литургия възглавена от Мелнишкия епископ Герасим и Белоградчишкия епископ Поликарп.

През Патриаршеската катедрала бяха осветена бойните знамена и знамената светини, а в края на молитвеното последование патриарх Неофит каза: „Нека днес извършваното освещаване на водното естество бъде за всички нас проява на Божията милост и подкрепа за целия наш народ и общество, та с благодатната помощ на Всесветия Дух да надграждаме стореното и постигнатото от поколенията преди нас. Нека поръсването с богоявленската вода на знамената на Българската армия бъде залог за неувяхващата слава на родното ни войнство, което и днес, както и в хилядолетното си минало, продължава да бъде надежден гарант за свободата, целостта и независимостта на нашата обична майка България. Божият мир и Неговата велика милост да бъдат с всички нас и през Новата 2019-та година от Рождеството по плът на нашия Господ и Спасител Иисус Христос! За много и благословени години“!“ 

В София първи до кръста, хвърлен в замръзналото езеро в кв. „Дружба“, стигна Вячеслав Борисов. Той е взимал участие в ритуала цели осем пъти, а в три от тях е успявал да улови кръста. Тази година в езерото в „Дружба“ за кръста отново скочиха около 50 души. Най-възрастният от тях бе на 77 години, а най-младите – двама младежи на по 18 години.

 

Пловдив

Снимка: Дарик радио

Пловдивският митрополит Николай отслужи Великия Богоявленски водосвет в Пловдив, след което извърши и ритуала по хвърлянето на кръста в р. Марица. Над 100 пловдивчани се бориха в студените води, за да „спасят” разпятието на Йордановден. Стойно Гатов бе човекът успял да хване разпятието. 30-годишният мъж е военен от специалните части на 68 бригада, баща на малко момченце.  Митрополитът освети бойните знамена навръх Богоявление пред катедралния храм „Успение Богородично“. „Молим Бог да дари с ангел хранител всеки български воин, защото дори в мирно време вие бдите на своя пост. Честит празник! Честито Богоявление!“, каза митрополит Николай. 

Варна

Снимка: YouTube

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Богоявленската св. литургия в катедралния храм „Успение Богородично“ в морската ни столица. Той отслужи и Великия Богоявленски водосвет. 18-годишният Александър Матев извади Богоявленския кръст във Варна. Той тренира водна топка. Александър участва в ритуала по спасяването на кръста за втори път. 78 души скочиха в ледените морски води при 0 градуса на въздуха и мразовит вятър. Участниците се обединиха и около благотворителна кауза – с общия скок да помогнат на 4-годишния Младен, обездвижен след поставяне на ваксина.

Русе

Снимка: Русенска митрополия

В Русе късметът се усмихна на 23-годишния Пламен Атанасов. Младежът скача за трети път за кръста в река Дунав, но за първи път успява да го извади. Общо 16 мъже участваха в ритуала, като най-младите бяха на 19 години, а най-възрастният – на 47. Късметлията бе благословен от Русенския митрополит Наум, който го дари със сребърно кръстче. Подаръци имаше от областния управител и кмета на Русе. Преди ритуала митрополит Наум възглави св. литургия за Богоявление в крайдунавския град.

Гоце Делчев

Снимка: Община Гоце Делчев

За празника Богоявление Неврокопският митрополит Серафим отслужи Богоявленска св. литургия в катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“, а след това възглави и Великия Богоявленски водосвет. В 11:15 започна литийното шествие по ул. „Търговска” към река Градска, а в 11.45 часа бе спуснат кръста във водите на река Градска, осветени бяха водните извори и знамената на офицерите и сержантите от запаса и резерва и на Гранично полицейско управление.  Кръстът извади Николай Лефтеров. За първа година в Хаджидимово Кръстното знамение бе спуснато в р. Места.

Видин

Снимка: Видинска митрополия

На Богоявление във Видин  тържествената света литургия бе възглавена от Видинския митрополит Даниил в катедралния храм “Св. вмчк Димитър Солунски“. На богослужението присъства и кметът на града Огнян Ценков. В 10.50 ч. от храма потегли литийно шествие към градския плаж край крепостта „Баба Вида“. Там бе извършена церемонията по хвърляне на кръста във водите на река Дунав. За победителя Община Видин бе осигурила парична награда. На първите десет участници Общината също раздаде парични награди. 

Враца

Снимка: Община Враца

Врачанският митрополит Григорий отслужи празнична св. литургия Богоявленски водосвет и поръси със светена вода бойните знамена на местния гарнизон. Той взе участие в тържествената церемония по повод 171 г. от рождението на революционера Христо Ботев. Митрополит Григорий спусна кръста в р. Лева.

 


Ловеч

Снимка: http://lovechtoday.eu

33-годишният Ивайло Енчев извади Богоявленския кръст от ледените води на река Осъм в Ловеч. Преди това митрополит Гавриил отслужи Велик водосвет и освети знамената на военните формирования в региона. Само осмина смелчаци се престрашиха да скочат в ледените води на реката, а Ивайло Енчев извади Богоявленския кръст за трети път. „Пожелавам на всички да са живи и здрави. Реката тази година беше много по-студена от предните години. Аз за осми път влизам, но това е за здраве. Много хубав празник е. Поздравявам всички именици“. Ловчанският митрополит Гавриил поръси с Богоявленска светена вода стотиците християни, дошли на празника и ги благослови. „Празник, който носи много благодат на хората. Богоявленската вода е велика светиня. Тя освещава всичко, до което се докосне“.

Сливен

Снимка: dariknews.bg

За втори път 29-годишният Антони Андонов от Сливен извади кръста от ледените води на река Новоселска. Антони Андонов дари на църквата паричната сума, която традиционно кметът на Сливен дава на този, който извади кръста. В Бургас  Сливенският митрополит Йоаникий възглави св. Василиева литургия и Великия Богоявленски водосвет. 

 

 

Велико Търново

Снимки: Радио Фокус

Великотърновският митрополит Григорий отслужи празнична литургия и освети бойните знамена на Националния военен университет „Васил Левски“ и на офицерските организации. При обилен снеговалеж на площада пред крепостта „Царевец“ митрополит Григорий  благослови бойните знамена. 36-има мъже влязоха в ледените води на река Янтра във Велико Търново за ритуала по изваждането на Богоявленския кръст.

 

Стара Загора

В Стара Загора кръстът беше изваден от 38-годишния Станко Танев, който е председател на Българската федерация любители на историческото оръжие „Поп Минчо Кънчев“. Той трябваше да се пребори с останалите 24-ма смелчаци. Кръстът беше спуснат във водите от протосингела на Старозагорска митрополия Архимандрит Богослов.

Силистра

На 6 януари Доростолският митрополит Амвросий в съслужение с градското  духовенство отслужиха Архиерейска Василиева Света литургия и Велик Богоявленски водосвет от 9:00 в Катедрален храм  „Св. св. Петър и Павел” в Силистра. В 10:30 часа  започна Литийно шествие от храма към брега на река Дунав, където отново смелчаци  скочиха в ледените води за спасението на Богоявленския кръст.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Плевенския митрополит Игнатий на Богоявление в Плевен бяха осветени бойните знамена на поделения от гарнизона. В молитвеното последование  участваха почетни роти от военни формирования 22160, 38220 и 42800 – Плевен, Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” – Долна Митрополия, представители на дружество “Традиция”, на военно-патриотичните съюзи и представителния духовия оркестър на Сухопътните войски.

За Ангел Карадаков

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...