Начало / Uncategorized / Радио „Добротолюбие FM“ стана на 2 години

Радио „Добротолюбие FM“ стана на 2 години

Уважаеми читатели, православното интернет радио „Добротолюбие FM“ стана на 2 години. На 5.01.2017 г. екипът ни предприе една дейност, за която не бяхме особено сигурни как точно ще я извършваме. 

Хвърлихме се в дълбокото и започнахме 24-часова програма в интернет пространството, на платформа, която ни позволява безплатно да достигаме до всички вас. През тези две години радиото ни достигна до стотици хора в и извън родината ни. Много наши сънародници в Западна Европа, САЩ и Австралия слушаха житията на светиите, беседи на св. Отци, интервюта с духовници и православни богослови по различни теми от живота на съвременния православен християнин. 

В края на миналата година успяхме да създадем приложение в Google+, с което направихме радиото ни достъпно за слушане от всеки един мобилен телефон. Зад този онлайн труд стоят много нерви, умора, но и желание Словото Божие да достигне до повече хора. Малкият ни екип получава огромна подкрепа от нашите приятели – журналисти, богослови и слушатели, които всячески се опитват да ни подпомогнат кой с каквото може. А на нас ни остава за пореден път да ви благодарим. Благодарим, че ни вярвате, че ни се доверявате и че заедно вървим по този спасителен път. 

По повод рождения ден на радио „Добротолюбие FM“ ви предлагаме да прочетете поздравленията, които екипът и слушателите на радиото получиха.

Ловчански митрополит Гавриил

Пожелавам на екипа, който работи в радио и сайт Добротолюбие, Господ да ви дава сили, любов към Бога и хората и винаги тя да е у вас истинска, свежа и гореща. На хората, които ви слушат и четат, пожелавам да бъдат душите им като тези ниви, върху които, когато попада добро семе дава стотен плот. Всичко добро, което чуят – християнско – да остава в тях и да дава след това плод. Да стане като жива вода. Да ражда нещо ново, тогава именно ще е ползата от това да четат и слушат. Пожелавам на всички новата година да донесе здраве, мир, духовна радост и много успехи и благополучие. Много добри и полезни дела! 

Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний

Бих искал да благопожелая на целия екип на радио „Добротолюбие“, който чества втория рожден ден, втората година, през която радиото се превърна в гласа на правдата, на любовта и на мира, все така да пребъдвате в Христовата вяра и да вестите Божията правда, а не човешката правда. Да бъдете един духовен фар и ориентир на всички, които се лутат в безпътицата на бурното житейско море, та да могат чрез вас да получават онази духовна храна, която е необходима за човешката душа и да се разпръсква мракът на неведението, на съблазните, на заблудата. Та да можем бодро да вървим по пътя на нашата вяра. На добър час! Нека Бог да благослови целия ви екип и още много и много доброплодни успехи. Благопожелавам през настоящата година и през всички дни и години на вашето житейско странстване. 

Видински митрополит Даниил

Честит празник на екипа на радио „Добротолюбие“: честита втора годишнина от началото на неговото излъчване! Молитвено ви благопожелавам Господ да ви помага в опазването на сърцата ви в чистота, защото „от препълнени сърца говорят устата“. Пожелавам ви Господ да ви съдейства в осъществяване на препоръката, която св. Ап. Петър ни е дал: „говори ли някой, нека говори като Божий думи“: с чистота, искреност, с вяра, с грижа и любов към слушателите ви, така че словото ви да достига до сърцата на хората, да пробужда и укрепва вярата в тях и да помага в стремежа им към Христовите добродетели, т.е., като слушатели на радио „Добротолюбие“ да обичат доброто. Вашият празник е в навечерието на големия Господски празник Богоявление: нека по примера и молитвите на св. Йоан Кръстител вашето слово също тъй приготвя пътя на Господа към сърцата на хората, да им съдейства в делото на спасението и принасянето на плод, достоен за покаяние – Христовите добродетели, чрез които Господ се изобразява и живее в сърцата ни! За много години!

Свещеноиконом Дончо Александров, храм „Св. Атанасий“, гр. Варна

В наше време особено важно е създаването на електронни медии с подчертано християнско съдържание, които да разнасят благовестието до по-широка аудитория. Мисията на Църквата е нужно все повече да излиза извън стените на храма чрез съвременните възможности и средства. Чудесно е, когато зад подобни инициативи стоят въцърковени млади, подготвени, интелигентни, всеотдайни хора, изпълнени с жар. Още по-хубаво е, когато поднесената информация е разнообразна, интересна, носеща послания, мъдрост, вдъхновяваща, утешаваща, докосваща. Вече две години това се случва благодарение на радио „Добротолюбие FM“. Зад него стоят много любов, вяра, труд и ентусиазъм на един прекрасен екип. Мили млади хора, дерзайте, пребивавайте в единство, продължавайте да обичате и търсите доброто, правете ни съпричастни на него, разнасяйте Христовата проповед, облагородявайте човешките души, насочвайте ги към спасителния кораб – светата Църква. Бог да ви благослови и дава сили!

Свещеник Павел Максимов, храм „Св. Харалампий“, гр. Шабла

Поздравления за дръзновените радиоапостоли, които въпреки младенческата засега възраст на екипа, нека ангелски да благовестят „дори до край земя“ словото на благодатно познание на вярата и песнопенията на сладостната божествена любов на невестата към Жениха, най-прекрасния Син на Девата! Да бъдат като добротолюбци, съпричастни на великите и чудни дела Божии, защото Неговият печат е: „И видя Бог всичко що създаде и ето, беше твърде добро“(Бит. 1:31).

 

Доц. д-р Ивайло Найденов, Богословски факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

Времето отброи две години на това радио, на тази медия, която като всяка друга медия е призвана да служи на хората, а когато тази медия е християнска медия и нейната идея и задача е да благовести, то и до голяма степен тя изпълнява и своята мисия, която ни е завещана от Спасителя – да отидем и да научим всички народи. В този смисъл това e еднo проходило медийно средство, което извършва своята дейност, своята мисия и остава вярно на думите на Спасителя. А по-важно от това няма, така че нека занапред да има много успехи, да има много доброта и много любов. Така или иначе думата, с която е наименувано се състои от тези два елемента. И тази любов да излъчва от ефира навсякъде, където хората го слушат. Успех! 

Доц. д-р Клара Тонева, Богословски факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

Честит рожден ден на радиото! Пожелавам много успехи, пожелавам все повече слушатели, защото необходимостта от вас е безспорна. Макар и млади вие има какво да дадете. Аз съм убедена в това. Необходимостта от вяра в днешния живот става все по-осезаема и аз се радвам, че все повече слушатели разбират и осъзнават тази потребност. Много се надявам да бъдете полезни на всички хора, които имат нужда от подкрепа, които имат надежди, както и на тези, които са обезверени. Нямам съмнение във вашата полезност, във вашата дързост и отдаденост в работата. Пожелавам да бъдете все така ентусиазирани, все така вярващи и все така отговарящи на потребностите на днешния млад човек особено. Желая успех!

Доц. д-р Свилен Тутеков, Православен богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“

По повод рождения ден на радио „Добротолюбие FM“, пожелавам на неговите слушатели преди всичко да бъдат отворени към истината и да търсят истината, защото за Християнското благовестие, а това се педполага, че е мисията на всяко едно православно радио, сайт и медия въобще, най-важното нещо е да търси истината. Но да не забравя, че търсенето на истината е и подвиг, който предполага една много важна добродетел. Добродетелта на разсъдителността, без която е невъзможно човек да остане отворен към истината и в същото време приема истината като начин, по който да организира своя личен, църковен и обществен живот. Ако мога да пожелая нещо, то е да се подвизават в търсенето и приемането на истината. А на тези, които работят по радиото да бъдат добросъвестни и също така разсъдителни в начина, по който предлагат на своите слушатели истината за църквата, за живота, който ни заобикаля, за християнското благовестие. 

Доц. д-р Мариян Стоядинов, Православен богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“

Пожелавам на вашите слушатели да намират това, което търсят, това заради което го слушат. Сигурен съм, че те вече го правят, така че да останат в това добро упорстване, нека го наречем, през настъпващата година. Новите медии достигат до изолирания човек, просто защото новият човек е изолиран човек и заради това той има нужда от новите медии, така както преди хората, които общуваха по друг начин, имаха нужда от друг тип общение, от друг тип медия ако щете. Ако днес имаме един изолиран човек, който има нужда от нов начин на информираност, то новите медии са инструмента, който е единствено възможен като че ли и единствено полезен. В този смисъл дали една медия е добра или лоша тук няма оценка т.е. дали е нова или стара в това не се съдържа оценка, а по-скоро се съдържа констатация за това, че живеем в ситуация различна от тази на предишното поколение. 

Ангел Бончев, журналист, водещ на новините на ТВ „Европа“, автор на книгите за св. Лука Кримски и св. Ефрем Нови Чудотворец

Честит рожден ден на радио „Добротолюбие FM“! Това е едно радио, от което имат нужда не само хората, които са интернет потребители. Пожелавам радиото да се разрастне и така както в останалите православни държави има православни, духовни радиостанции, които могат да бъдат достъпни до всеки един човек в неговия дом, в неговия автомобил. Нещо, което духовно може да присъства с хората в забързаното им ежедневие. С хората, които могат да слушат не само съвети за това как могат да отслабнат, как могат да подобрят външния си вид, но да слушат и едно радио, което наистина може да добави в техния ден мигове на духовност, мигове за духовно осъвършенстване. Две години не са малко за едно духовно радио, едно радио, което се прави само и единствено с огромното желание на хората, които се грижат за него и наистина то е нужно, то е необходимо и се надявам наистина да има още много рожденни дни, с които да се поздравяваме, защото живеем във време, в което материалното надделява. Благодарен съм на радио „Добротолюбие FM“ и на интернет сайта „Добротолюбие“, тъй като чрез нашето приятелство и медийно партньорство по популяризиране на светци като св. Лука Кримски Чудотворец и в момента на св. Ефрем Нови Чудотворец, това да проправим пътя на едни светци до душите на хората е много по-лесно. Защото в днешно време ние сме щастливи, че можем много по-лесно да разберем за живота, чудесата, проповедите на тези велики светци чрез медиите. Медиите могат да служат за зло, могат да служат и за добро. В случая радио „Добротолюбие FM“ и сайтът „Добротолюбие“ допринасят за това да проправят пътя на едни светци не толкова популярни в България до душите на хората, което е изключително важно. Пожелавам много и благодатни години и най-голямата награда за едно подобно радио би било броя на душите, които ще се обърнат към Бога, благодарение на проповедите, на музиката, на житията на светиите, на всичко онова, което слушат по радио „Добротолюбие FM“. Честит рожден ден!

Борислав Аврамов

Поздравявам радио „Добротолюбие FM“, за това че вече две години пълнят инернет с добро и любов. Тези две редки днес неща се раждат само от искрената вяра и желанието за споделяне. Радото не може без слушатели, а слушателите не могат без радиото само ако има истинско добро и любов между тях. Благодаря!

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Отец Стилиян Табаков: Св. Андрей Първозвани е проповядвал по нашите земи

„Искам да подчертая един факт, на който ние българите не му обръщаме внимание. Фактът, че ...