Начало / Uncategorized / Почина епископът на Кисуму и Цяла Западна Кения Атанасий

Почина епископът на Кисуму и Цяла Западна Кения Атанасий

След продължително и тежко боледуване днес е починал епископът на Кисуму и Цяла Западна Кения Атанасий от Александрийската патриаршия. Той бе приет в болница в Масачузетс, САЩ, в края на миналата година. 

„Добротолюбие“ направи интервю с епископа преди да бъде приет в болница, за което той изключително отзивчиво и бързо откликна на молбата ни за беседа за духовния живот и трудностите пред православната мисия в Африка. Интервюто на епископ Атанасий може да прочетете тук

Епископ Атанасий е роден в с. Ебукхуби, община Ебусиратси, Кения през 1971 г. Завършил е богословие в семинарията „Св. Кръст“ в Бостън, САЩ. Ръкоположен е за дякон на 12 април 1998 г. от митрополита на Зимбабве Серафим, а на 25 юли 2002 г. е ръкоположен за йеромонах. На 18 януари 2010 г. е награден с архимандритско достойнство. Служил е в митрополиите в Кения, Бостън и Янина. На 6 декември 2015 г. е хиротонисан за епископ на новосъздадената катедра Кисуми и Западна Кения в храм „Св. Николай“ в Кайро, Египет от Александрийския патриарх Теодор II. 

Бог да прости епископ Атанасий! Вечна и блажена да бъде паметта му! 

За Ангел Карадаков

Виж още

Отец Стилиян Табаков: Св. Андрей Първозвани е проповядвал по нашите земи

„Искам да подчертая един факт, на който ние българите не му обръщаме внимание. Фактът, че ...