Начало / Новини / Вечерня и бдение в родния град на св. вмчк и чудотворец Ефрем

Вечерня и бдение в родния град на св. вмчк и чудотворец Ефрем

На 2 януари в гръцкия град Трикала бе положено началото на празника намиране мощите на свети Ефрем Нови с тържествена вечерня, последвана от бдение. Самият празник се чества на 3 януари. Всяка година в тесалийското градче се събират от близо и далеч, за да отдадат почит на великия чудотворец Ефрем Нови, който е бил роден именно тук през 1384-а година.

Характерното е, че свещениците от града се събират в един единствен храм „Св. Стефан“, който се намира на мястото, където е била църквата, където е бил кръстен преподобният и неговите 7 братя. Тук се пазят и частица от неговите мощи, както и парченце от черничевото дърво, на което е пострадал свети Ефрем при своето мъченичество през 1426-а година.

Отец Ефрем, който е взел името на великомъченика, е предстоятел на храм „Св. Стефан“. По благословение на митрополита на Трикала и Стагон, той прочете благопожеланията на владиката по случай празника. Всеки един от поклонниците, можеше да целуне благодатните чудотворни мощи на светията роден в техния град и да измоли нужното му.

Свети Ефрем Нови е известен в Гърция като светецът светкавица, заради бързите чудеса, които се случват по молитвите му. Той е пострадал мъченически на 5 май 1426-а година, а на 3 януари 1950-а година старицата Макария, която се заселила в манастира „Благовещение на Пресвета Богородица“ приела Божие откровение, чувайки глас да й казва къде да копае и ще намери мощи на светия.

От този момент насам започват да се случват разтърсващи чудеса от близо и далеч. Голяма част от тях са събрани в книгата на журналиста Ангел Бончев „Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови“, която може да бъде поръчана на 0898802638 или на  angel_bonchev@tvevropa.com.

За Ангел Карадаков

Виж още

Организира се международна онлайн конференция на тема – „Църква, идеология и трансхуманизъм“

Чувствителните теми и проблемите, свързани със съвременните идеологии и трансхуманистичното движение, ще бъдат разгледани в ...