Начало / Uncategorized / Рождество Христово по света

Рождество Христово по света

Антиохийската църква

Йоан X, Патриархът на Антиохия и целия Изток извърши св. литургия на 25 декември в катедралата на Антиохийската православна църква в Дамаск.

В края на литургията се извърши тържествено празнично шествие, водено от патриарха и придружено от духов оркестър.

В същия ден в Антиохийската патриаршия се проведе и празничен прием.

 

Индонезия

Властите на най-голямата мюсюлманска държава в света предприеха мерки за защита на десетките хиляди християни по време на рождественските празници. То осигуриха защита  от евентуални провокации и атаки от радикални ислямисти. Християнските църкви бяха пазени от малки групи военнослужещи и полицейски служители.

Гърция

Тази година хиляди нуждаещи се намериха помощ отново чрез многостранната социална и благотворителна дейност в Пирея.

Негово Високопреосвещенство Пирейският Митрополит  Серафим раздаде 7500 „пакета на любовта“, както ги наричат вярващите. Те са пълни с храна и други важни неща за трапезата на Рождество.

“Всеки човек е истинският храм на Бога, в който се ражда блажен Бог, Господ Иисус Христос, и така всеки човек става малък Христос и гражданин на Божието царство”, каза митрополит в своето кратко поздравление, добавяйки, че „Посланието на Рождество Христово е послание за любов, истина и живот. Затова празнуваме този ден като свой личен рожден ден. „

Румъния

Празникът на Рождество Господен ни разкрива безкрайната Божия любов към хората, което е преди всичко разбиране”, заяви Румънският патриарх Даниил по време на празничната св. литургия, в Патриаршеската катедрала в Букурещ.

„През тези дни нека покажем милосърдна, смирена, щедра любов към хората около нас, за да отговорим на Божията любов, показана в цялото спасително служение на нашия Спасител“, каза той.

За Николина Александрова

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...