Начало / Uncategorized / Рождество Христово по света

Рождество Христово по света

Антиохийската църква

Йоан X, Патриархът на Антиохия и целия Изток извърши св. литургия на 25 декември в катедралата на Антиохийската православна църква в Дамаск.

В края на литургията се извърши тържествено празнично шествие, водено от патриарха и придружено от духов оркестър.

В същия ден в Антиохийската патриаршия се проведе и празничен прием.

 

Индонезия

Властите на най-голямата мюсюлманска държава в света предприеха мерки за защита на десетките хиляди християни по време на рождественските празници. То осигуриха защита  от евентуални провокации и атаки от радикални ислямисти. Християнските църкви бяха пазени от малки групи военнослужещи и полицейски служители.

Гърция

Тази година хиляди нуждаещи се намериха помощ отново чрез многостранната социална и благотворителна дейност в Пирея.

Негово Високопреосвещенство Пирейският Митрополит  Серафим раздаде 7500 „пакета на любовта“, както ги наричат вярващите. Те са пълни с храна и други важни неща за трапезата на Рождество.

“Всеки човек е истинският храм на Бога, в който се ражда блажен Бог, Господ Иисус Христос, и така всеки човек става малък Христос и гражданин на Божието царство”, каза митрополит в своето кратко поздравление, добавяйки, че „Посланието на Рождество Христово е послание за любов, истина и живот. Затова празнуваме този ден като свой личен рожден ден. „

Румъния

Празникът на Рождество Господен ни разкрива безкрайната Божия любов към хората, което е преди всичко разбиране”, заяви Румънският патриарх Даниил по време на празничната св. литургия, в Патриаршеската катедрала в Букурещ.

„През тези дни нека покажем милосърдна, смирена, щедра любов към хората около нас, за да отговорим на Божията любов, показана в цялото спасително служение на нашия Спасител“, каза той.

За Николина Александрова

Виж още

Свещеник от Румъния, възстановил се след коронавирус, дари кръвна плазма

След като се възстанови от коронавирусна инфекция отец Стефан Потра дари кръвна плазма, за да ...