Начало / Uncategorized / Желязната църква в Истанбул отбелязва своя храмов празник

Желязната църква в Истанбул отбелязва своя храмов празник

Българският храм „Свети Стефан“ в Истанбул отбелязва 120-годишнината от основаването си.

В началото на тази година храмът беше отворен отново за посетители след 7 години реставрация. В двора на българската църква „Свети Стефан“ в Истанбул беше открит бюст-монументът на Стефан Богориди – благодетелят, който дарява своя имот в тогавашния квартал „Фенер“, за да имат българите свой храм и център в борбата за църковна независимост, започнала далеч преди построяването на църквата.

В средата на XIXвек, със специално разрешение на султан Абдулмеджит (ферман от 17.10.1849г. за собствен молитвен дом на българите), в подарения от Стефан Богориди голям двор с три постройки, българите си направили дървена църква. Тържествено осветена на 9.10.1849 г. тя става люлка на българското духовно Възраждане. Естествено е наречена св. Стефан на покровителя на основния дарител. Но дървената църква изгаря и през април 1892г. се поставят основите на новата, конструирана от арменски архитект Ховсен Азнавур и изпълнена от австрийската фирма „Рудолф фон Вагнер“. Поради някои особености на терена, църквата е от сглобяеми чугунени плочи с общо тегло над 500т. Докарана е с кораб от Виена, по р.Дунав, през Черно море и Босфора. Частите са сглобени за един месец, 6 години след първата копка. Новата църквата „св.Стефан“ е осветена от екзарх Йосиф на 8 септември 1898г.

Снимки:https://nellyvod.eu

За Николина Александрова

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...