Начало / Uncategorized / Патриарх Йоан X: Ние сме Евангелието на Христос, вкоренено в човешките сърца

Патриарх Йоан X: Ние сме Евангелието на Христос, вкоренено в човешките сърца

Антиохийският патриарх Йоан X отправи своето Рождественско послание към Антиохийската църква и целия Изток.

Публикуваме словото му с малки съкращения:

Към моите братя, архиереи и пастири на Светата църква в Антиохия.

… „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!“

Бог е доволен, че на земята има мир. Мирът на хората обаче, ако не е свързан с Божия мир, е лъжа. Рождеството е първият ден на Господния мир, за който този свят жадува, сред сегашните вълни на насилие и размирици.

Святото Рождество Христово е празникът на детето Иисус Христос. Христос не е намерил на нашата земя място по-свято от утробата на Дева, и по-просторно от тъмната пещера. Той е дошъл, за да свети Неговата светлина, разсейвайки тъмнината.

Бог не е дошъл да спасява единствено определени хора. Иисус Христос, Който води със Своята светлина мъдреците от краищата на земята, призовава цялото човечество към пристанището на мира, използвайки гласа на съвестта и сърцето.

Всяка година човечеството копнее за Неговия мир, така че земята се успокоява от топлината на пещерата и от рождествената красота. Въпреки всички обстоятелства, човешкото сърце е създадено  да търси спокойствие и мир. Мирът на земята е Божията воля. Божията слава се изразява в мира. Хората тук са в състояние да видят Божията слава до степен, в която могат да усетят божествения мир в неговите дълбини и в отношенията си с другите хора на земята.

Въпреки че ние, като антиохийски християни, сме твърдо вкоренени в този велик Изток, ние също сме далеч от целия свят. Ние сме по-скоро като яслите на Витлеем, който прегърнаха Христос, но неговата светлина се разпростря във всички краища. Ние сме от сърцето на Изтока и от скромното му земно величие. Ние не сме получили защита от никого, защото нашият Господ Иисус Христос е перлата на короната ни и ние познаваме „Неговото Разпятие”. Витлеемските ясли приеха новороденото Бебе, чиято светлина блести до края на света. Ние, подобно на тази ясла, приехме скромното Дете и Го прогласихме на света, чрез устата на апостолите, като Господ, Всемогъщ, Искрен и Любящ. Яслите на Витлеем приеха новороденото Бебе, а Антиохийската църква, като ясла на Неговото Евангелие, даде на учениците името „християни“. Витлеемските ясли познаха Господа кротко, в тъмнината на пещерата.

Църквата на Антиохия познава смирения Господ, в много тъмни етапи на историята и в много страдания, но тя се опитва да запази за две хиляди години верността към Иисус Христос, и упоритостта в разпространението на Благата вест до краищата на Земята. Яслите във Витлеем прегърнаха Христос преди две хиляди години и Го доведоха на света, а Антиохийската църква, като люлка на християнската мисъл, прегърна Евангелието от устата на апостолите и го разпространи към всички, като почит към Нашия Господ и Спасител.

Никаква светска сила не може да ни отнеме нашата християнска надежда и нашата привързаност към нашата земя, където сме живели в общение с всичките и различия, въпреки трудностите, с които се сблъскахме в историята. Ние сме дълбоко свързани с този Изток в лоялност и вярност. Ние сме Евангелието на Христос, вкоренено в човешките сърца, много преди то да бъде отпечатано в книгите.

Нашите молитви днес са издигнати до нашия Господ и Спасител, за да може Той да установи Своя мир на Изток и по целия свят. Молитвите ни са за мир в Сирия, за стабилността на Ливан, Ирак и други страни на Изток, за Палестина, които са останали и ще останат в сърцата ни, способни да устоят на всички трудности. Нашите молитви са за завръщането на всички отвлечени хора, включително и на нашите братя, епископите на Алепо, Йохан Ибрахим и Булос Язиги, чиято участ носи голяма скръб на всеки християнин, мюсюлманин и гражданин на Изтока, както и на всяко човешко сърце, което копнее за мир. Нашите молитви са за всички бежанци, разселени и изчезнали хора. Освен това ние молим Господа Всемогъщия за онези, които се представиха в Господа с надеждата за възкресението и вечния живот. Нашите призиви са за мир и помощ на света.

На това  Свято Рождество нашето желание е всяко човешко същество да направи своето сърце пещера за Царя на Славата. Ние също се молим на новороденото Дете за вас, нашите възлюбени чада на Антиохийската църква в родината и в чужбина, мирът и тишината да могат да изобилстват в сърцето ви, мир, който идва Господа на мира, на Когото отдаваме слава и чест вовеки, Амин.

Дамаск, 20 декември 2018 г.

За Николина Александрова

Виж още

Беседа за духовния живот на православния християнин – смъртта

В столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ продължават беседите от цикъла – „Духовният живот на православния ...