Начало / Uncategorized / Митрополит Григорий отправи Рождественски поздрав

Митрополит Григорий отправи Рождественски поздрав

Врачански митрополит Григорий отправи поздрав за Рождество Христово към християните и Врачанска епархия. Публикуваме цялото му слово:

 

„Христос се ражда – славете Го,

Христос слиза от небето – посрещнете Го!”

Възлюбени в Господа братя и сестри, верни чеда на светата Врачанска епархийска църква,

В тишината на рождественската нощ човеколюбивият Бог ни разкрива една съкровена и непостижима тайна – тайната на раждането на Единородния Божи Син от Пречистата Дева Мария, тайната на явяването в плът (виж 1 Тим. 3:16) на нашия Господ и Спасител. Няма по-голямо свидетелство за Божието човеколюбие! Няма по-ясно доказателство за Неговата грижа за света и желание да спаси и избави човешкия род от мрака на греха и властта на смъртта!

Богочовекът Иисус Христос дойде в нашия, измъчен от грях, страдания и болести свят, за да дари вяра, надежда и любов; да вдъхне бодрост, сили и кураж; да призове към милосърдие, състрадание и съпричастност. Нашият Творец ни дава възможност да достигнем сърдечна чистота и святост, за да наследим вечна радост и безсмъртие. Той ни предлага най-скъпия дар – дара на Божествената любов, и очаква от нас да отворим сърцата си и да отговорим на Божия призив чрез живота и делата си.

Господ Иисус Христос е многомилостив, великодушен и дълготърпелив към нашите немощи. Нека и ние да бъдем милостиви, снизходителни и търпеливи към всички: към близки и далечни, към познати и непознати, към приятели и неприятели.

Нека дадем възможност на Богомладенеца да се роди в яслите и на нашите души и на ярката Витлеемска звезда – да озари и стопли всяко кътче на нашето сърце. Нека бъдем сигурни, че добрите дела могат да преобразят и да направят по-хубав света, защото те ни сплотяват и ни правят единни и силни. Както тъмнината не може да помрачи светлината на истинския живот (срв. Йоан 1:5), така беззаконието не може да победи силата на любовта!

Възлюбени в Господа братя и сестри,

В светлия и радостен ден на Христовото Рождество, когато цялата вселена духовно тържествува, сърдечно ви поздравявам и ви призовавам с думите на апостола: „Бъдете бодри, стойте във вярата, бъдете мъжествени, бъдете крепки; всичко у вас да става с любов” (1 Кор. 16:13-14)

Нека, покланяйки се на Богомладенеца Иисус Христос, в молитва да изпросим за всички крепки духовни и телесни сили и Божията благодатна помощ, мир, любов, утеха и благоволение!

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО и настъпващата 2019 година!

гр. Враца

Рождество Христово, 2018

С благословение,

† Врачански митрополит Григорий

За Николина Александрова

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...