Начало / Uncategorized / 12 съвета на св. Паисий (2 част)

12 съвета на св. Паисий (2 част)

1 Урочасването идва от хора, които са ревниви и в които има злорадство.

2 През малкото години на нашия живот ние трябва тихо и невидимо да вършим добри дела.

3 Ако човек не започне да работи над себе си, тогава дяволът ще му намери друга работа – да се занимава с другите.

4 Когато имаме себепознание, тогава се получава „духовен разпад” на нашия „атом”. Така се освобождава енергия, преодоляваме гравитацията.

5 Нашата любов трябва да бъде еднаква към всички. Само тогава е Божия любов. Под нея всичко се огъва. До нея всичко се разтапя.

6 Човек не се изкачва на небето чрез светско изкачване, а чрез духовно слизане. Само така, ходейки „ниско”, той се побира през тесните врата на рая.

7 Бог иска от нас само нашето произволение и благоразположение, което ще проявим с малката любочестива борба и осъзнаване на нашата греховност. Всичко останало Той ще ни го даде.

8 Колкото повече човек живее светски живот, толкова повече стрес придобива. Само близо до Христос човек отморява, защото той е сътворен за Бога.

9 Внимавайте и не пренебрегвайте Тайнството Изповед! Чрез изповедта човек се променя напълно. По-добре е да имате един изповедник, защото той е като лекаря и трябва да знае във всеки един момент състоянието на болния, за да даде всеки път съответното лекарство.

10 Доверявай на Бога нещата, които по човешки са трудно постижими, за да се избавиш от стреса. Когато Христос вижда, че нямаш човешка помощ, тогава Сам се намесва и ти помага. Чрез смирението и вярата се решават всички проблеми.

11 Нищо не става без Божия промисъл и там, където съществува Божият промисъл, със сигурност това, което става, колкото и да е горчиво, ще принесе полза на душата.

За Николина Александрова

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...