Начало / Uncategorized / Православното начало на коледното дърво

Православното начало на коледното дърво

Обикновено се казва, че обичаят на коледната елха е чужд и западен. Но един ръкопис на Британския музей (Add. 17265 от 13 век) ни информира, че през 512 г. император Анастасий построил църква в манастир в Тур Абдин в Северна Сирия и сред други неща четем:

„… две големи медни дървета, които стояха от двете страни на Красивата порта на светилището. На листата на дърветата имаше място за светване на храма. Всяко дърво имаше сто и осемдесет лампи и петдесет сребърни гирлянда от горе до долу. На тях имаше висящи малки златни, сребърни или медни предмети, като червени яйца, животни, птици, кръстове, венци, камбани, дискове … “

Павел Силенциарий (в 563) в Екфразата[1] за Света София в Цариград и Екфраза за Амвона на Света София описва подробно светлините на иконата и амвона на Великата Църква. На рамката на иконата имаше метални конусовидни дървета, подобно на  борове или кипарис от нежни листа, където вместо плодове имаха светлини и дори се забелязват осветените дърворезби, които са били в цялата църква. 

Безброй други светлини, висящи върху усукани гирлянди… някои осветяват пътеките, други – центърът или от изток и запад, други изливат яркия си пламък на върха. По този начин ярката нощ се усмихва като деня…

Дървото в християнската теология и поклонение се отнася до дървото в Рая (Дървото на познанието за добро и зло). А мозайките в раннохристиянската базилика „Св. Димитър“ в Никополис в Епир и другаде, дори в катакомбите Христос е символ на „Дървото на Живота“, фениксът е символ на безсмъртието, маслиновото дърво е символ на Стария и Новия Завет и т.н.

През първите четири века на християнството Рождество се празнува на 6 януари заедно с празника на Богоявление и в много части на континентална Гърция са поставяли две дървета в средата на църквата, украсени с портокали (Йонийските острови, Литохоро и др.).

Двата бронзови свещника все още са разположени в нашите църкви от двете страни…

Посоченото по-горе е документирано в изследването на покойния професор по византийска археология в Солунския университет Константин Калокирис, озаглавен Свещените дървета и Източния произход на коледното дърво. Тук той разкрива, че обичаят на коледното дърво не е чужд или западноевропейски, а византийски и православен!

Ние със сигурност трябва да разгледаме украсените лодки като традиционно гръцки, защото на гръцките острови, преди да бъдат освободени през 1821 г., нямало дървета, които да могат да бъдат отрязани и украсявани в църкви или домове, докато макетът на кораб или клонче е по-лесен за намиране.

Като ваш епископ ви съветвам, обаче, да не прекалявате с украсата в нашата провинция и да не превишавате границите на разумното и да не предизвиквате провокация. Когато Юстиниан строи Света София, възнамерявал да украси храма със златни плочи. Но патриархът го е възпрял: „Императоре, ако дори един човек се скита в Константинопол без дрехи, Бог няма да почива в златно светилище.“ И Юстиниан се покорил.

Негово Високопреосвещенство митрополитът Александруполис  Антим

[1] жанр от класическата литература, състои се в описанието на даден образ картина или статуя (бележка на преводача)

За Николина Александрова

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...