Начало / Интереси / Патриарх Теофил: На Рождество се молим за мир в Близкия Изток и по целия свят

Патриарх Теофил: На Рождество се молим за мир в Близкия Изток и по целия свят

Рождественско послание на Йерусалимския патриарх Теофил III

По време на радостните дванадесетдневни Рождественски празници и особено на Деня на Христовото Рождество, Църквата празнува с тържественост и благодарност, но също така цялото човечество, участва в общото честване на свръхестественото и необичайно събитие, странно и парадоксално тайнство, което надминава всяко човешко разсъждение. 

Това празнично събитие е въплъщението на Бог Слово. „И Словото стана плът и живя между нас“ (Йоан 1:14) според евангелиста на любовта. В Своята твърде голяма любов към човека, Бог, нашият Отец е намерил за добре Неговият Син да стане Човешки Син, въплътен и роден в плът от Светата Дева Богородица. „Бог беше видян в плът на земята и се свърза с човеците“, казва един от химнописците на Църквата. „Божият Син“, пише Богоносният Йоан Дамаскин, „взема участие в най-лошото, а именно в нашата човешка природа, за да може Той да преобрази човека в Себе Си според образа и подобието на Отца и да ни даде общение с живота и да ни избави от покварата, като стане Първият измежду нас, който да проводи възкресението ни и така да поднови нашето безчестно и съкрушено тяло „(Ed. Orthodox Faith, том 77). Това благотворно Божие действие е наречено от св. Григорий Богослов „божествена епидемия на земята, за да можем, ние хората, да заминем към небето“ (PG 36, 316A).

Въплъщението на Бог Слово от Св. Дева Богородица се случва по време на световното преброяване, по време на управлението на Цезар Октавиан Август, когато Ирод бил властелин във Витлеем, Юдея (Лука 2:1 и Мат. 2:1). Тогава, тъй като нямало място за тях в хана (Лука 2:7), Христос „по скрит начин се роди в пещера и постави в ясли“. Въпреки това, кеносиса на Въплъщението и раждането в плът на Бог Слово са скрити от могъщите на земята и било известено на хората от Самия Бога в небесата. Бог призовал мъдреци от Изтока, които носят дарове със звезда (Мат.2:1), а с ангели Той съобщи на овчарите, които останаха през нощта на полето и изпяха: „Слава във висините Богу, а на земята мир, между човеците благоволение“(Лука 2:14).

Това небесно и божествено послание за мир от Учителя на мира, Ангела на великата Воля, а именно, на помирението, на Божието снизхождение към нас, на прошката, на крайното смирение, което стигнасвоя връх на жертвоприношението, на Кръста е прегърнат, присвоен, провъзгласен, упражнен и проповядван от Църквата, която е основана от Въплътения Христос, към всички близки и далечни, към членовете й, както и към целия свят, независимо от расата, религията, националността, цвета и езика, който ни призовава и казва, както и апостолът на народите, „приемете един другиго, както и Христос прие вас за слава Божия“ (Римляни 15:7).

Църквата специално припомня това послание на силните на земята, които ръководят живота на хората и определят развитието в Близкия изток и в Светите земи, така че те да не могат да бъдат задушени от гордост, а да служат в правда и истина, за просперитета достойнството и свободата на своя народ.

Църквата Майка, която най-много има привилегията сред всички църкви и благословението да служи на Въплътения Христос в Божията пещера и в базиликата, построена над нея от императорите Константин и Юстиниан, се моли за мира в Близкия изток, просперитета на град Витлеем, единството на църквите и пожелава на своята християнско паство в своята юрисдикция и по целия свят, живот, здраве, мир, просперитет, прогрес, успех, дързновение и спасение. Благодатта, силата и мирът и благословението на нашия Господ и Бог и Спасител Иисус Христос, Който заради нас стана човек и се роди в плът от Св. Дева Богородица да бъдат с вас.

Йерусалимски патриарх Теофил III

Снимка: www.basilica.ro

За Ангел Карадаков

Виж още

Слово на Св. Йоан Дамаскин за поклонението на светите икони

Тъй като някои ни порицават за това, че се покланяме и почитаме иконите на нашия ...