Начало / Uncategorized / Ние, специалните!

Ние, специалните!

Ние, специалните, винаги сме в храма. Посещаваме редовно богoслуженията.

Пишем си имената за акатисти и молебени и участваме във всички инициативи. Идваме по-рано и чинно и мирно си заставаме на мястото. Молим се съсредоточено и внимателно. Каквото ни кажат изпълняваме. Винаги сме чисто и прилежно облечени и държим особено много на това. Винаги си купуваме определен брой свещи и ги палим преди светата литургия на точно определеното място. Движим се тихо и внимателно, като наблюдаваме всички и всичко. Поздравяваме възпитано и се усмихваме на всеки. Гледаме да имаме винаги сериозно и вглъбено излъчване. Заставаме отпред или там, където са светлините и се молим дълбоко отдадени. Нека да ни виждат и другите, за да не си мислят някои неща…

Ние, специалните, не сме като тези, които закъсняват и смущават другите. Има разни други, които идват и не внимават и разговарят. Те са явно невъзпитани и некултурни, но ние навреме ги поправяме. Когато в храма влезе някой досадник или нетактичен битник го избутваме навън, защото пречи. Не се разсейваме и не вдигаме никакъв шум. Не сме като тези, които са извън храма и немарят за всяко мероприятие.

Ние, специалните, знаем че Бог ще ни спаси. Защото сме старателни, подредени и внимателни. Редовно се изповядваме и причастяваме и правим точно това, което ни кажат. Даваме милостиня старателно, като внимаваме да не препуснем това. Държим да си останем точно такива, защото знаем и сме сигурни, че сме на правилния път. Другите да му мислят.

Ние, специалните, не сме като другите, които не вършат тези неща и няма да се спасят. Те ще горят в ада и още от сега вече са получили своята награда. Ще бъдат отхвърлени от Съда Божи, който е справедлив и ще въздаде всекиму според делата му. Господ всичко вижда и записва. Затова внимаваме много и гледаме да не съгрешим с нещо. Той не обича неморалните и неизпълнителните.

Ние, специалните, всяка сутрин и вечер си казваме молитвените правила и като свършим сме спокойни , че сме угодили на Бога. Той ни обича и ние го знаем. Другите, които не вършат тези неща, не знаем на какво се надяват. Те въобще не ни интересуват и каквото и да кажат за нас, това не ни засяга, защото са нещастници и са извън Божия дом. Те само могат да ни попречат и отклонят от спасителния път. Ние сме зрящи и духовно прогледнали, а те са слепци и мъртъвци.

 Ние, специалните, сме намерили изцеряващата рецепта. Колко ни е хубаво, че сме такива. Добре ни е така в това състояние и не искаме нищо да се променя. Всичко при нас е изрядно и ние сме примерни миряни. Ще живеем колкото Бог ни и дал. После като ни вземат душите сме сигурни, че ще бъдем в Царството Божие! Бог ни го е обещал!

Автор: протойерей Ясен Шинев

За Николина Александрова

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...