Начало / Uncategorized / Една икона на св. Спиридон

Една икона на св. Спиридон

Днес честваме св. Спиридон, решихме да отбележим паметта на този светец, като Ви представим една икона, изобразяваща мощите на светеца.

„Средната част от триптиха е увенчана с арка, над която е поместена ажурна дърворезбена украса с позлата. Изобразителното поле е вкопано. От ляво в цял ръст е представен Св. Йоан Предтеча, в синя власеница и зеленикаво-кафяв химатий. Благославя, а в лявата ръка държи кръст и разгънат свитък. До него е поместена гробницата с мощите на Св. Спиридон. Фонът в горната част е златен, а долу червен. Имената на светците са изписани с червени букви, на гръцки език върху златния фон.

Култът към Св. Спиридон в православния свят и изображенията на мощите на светеца, са обект на редица изследвания. Този тип иконография добива популярност на Балканите сравнително късно през ХVІІ –ХVІІІ век, като иконите се разпространяват основно чрез поклонническите пътувания до гробницата му на о-в Корфу.25 Първите гравюри с тази иконография първоначално са отпечатани през 1764 г. и 1775 г. във Венеция, а по-късно в началото на XIX век, се изработват и отпечатват и в Света гора.Тук гробницата е в по-стилизиран вариант, в сравнение с образците в гравюрите от втората половина на ХVІІІ век, отпечатани във Венеция, и познати на о-в Корфу. Стилът на иконописта и дърворезбата, предполагат една по-ранна датировка – първата половина на ХVIII век.

Интерес представлява фактът, че към изображението с мощите в гробницата на Св. Спиридон е добавен и Св. Йоан Предтеча. Макар и на пръв поглед това да изглежда необичайно, а и по-рядко срещано като иконография, всъщност има напълно логично

обяснение. На о-в Корфу в близост до църквата на Св.Спиридон Тримитунтски чудотворец, където е гробницата с мощите на светеца е разположена и църквата посветена на Св. Йоан Предтеча.

Средна част от триптих “Св. Йоан Предтеча и мощите на Св. Спиридон” Първата половина на ХVIII век Дърво, темпера, резба 28 х 14,7 х 2 см Корфу, Крипта при храм-паметник "Св. Александър Невски"

На о-в Корфу и до днес множество поклонници и местни жители участват в шествие с мощите на Св. Спиридон, който се почита като покровител на острова след неколкократните чудеса свързани с неговото застъпничество.27 Обикновено поклонниците купували за спомен малки икони изобразяващи гробницата на Св. Спиридон, които са по-евтини и леснопреносими. Размерът на разглежданата творба, богатата пластична украса и иконографският подбор, показват че поръчителят е с по-висок социален статус.“

Текст: Мариела Стойкова

Откъс от книгата на Румен Манов  „Небесни закрилници на дома“

За Николина Александрова

Виж още

Молебен за здравето на Българския патриарх Неофит по повод единадесетата година от неговия избор и интронизация

Архиереите от Св. Синод на БПЦ-БП отслужиха днес в синодния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ молебен ...