Начало / Uncategorized / Подариха частица от мощите на Св. Тамара на Грузинската църква

Подариха частица от мощите на Св. Тамара на Грузинската църква

На 10 декември, по молба на патриарх Илия II, Волоколамски митрополит Иларион дари на Грозинската православна църква частица от мощите на св. Тамара (Мараянова), наскоро канонизирана от Грузинската православна църква.

Патриарх Илия изказа своите благодарности за дарените мощи на св. Тамара, чийто живот е тясно свързан с Грузинската и Руската църкви.

Св. Тамара Велика е царица на Грузия от династията Багратиони. Периодът на нейното управление (1184–1213) се смята за „Златен век“ в историята на страната. Тя е първата жена, която управлява Грузия в собственото си право.

Тя е провъзгласена за наследник и съуправител от нейния баща Георги III през 1178 г., но се сблъсква със силна съпротива от страна на аристокрацията. Св. Тамара се справя успешно в неутрализацията на тази опозиция и предприема енергична външна политика, която помогнала на държавата да отблъсне селджуцките турци. Позовавайки се на мощен военен елит, Тамара успява да превърне държавата си в една от най-могъщите в Кавказ докато не идва крахът на империята, под атаката на Монголската империя.

Царица Тамара е една от най-почитаната личност в Грузия и днес.  Тя е канонизирана за светица заедно със света равноапостолна Нина, покръстителка на Грузия.

За Николина Александрова

Виж още

Археолози разкриха тунел и стаи под църква на 1500 години в Истанбул

Археолози, които провеждат разкопки под руините на раннохристиянска църква, откриват подземни камери и тунел от ...