Начало / Uncategorized / В Белград се провежда конференция по повод 800-та годишнина на Сръбската църква

В Белград се провежда конференция по повод 800-та годишнина на Сръбската църква

Под патронажа на Св. Синод на Сръбската православна църква в Богословския факултет на Белградския университет се провежда конференция по повод 800-та годишнина от автокефалията на Сръбската православна църква, предаде кореспондент на „Добротолюбие“.

Международната конференция се провежда от 10 до 14 декември и е посветена на независимата автокефална Сръбска православна църква и осемте века на нейния принос в историята, теологията и културата на сръбския народ. Повече от сто изтъкнати сръбски и чуждестранни учени и академици взимат участие в научното събитие.

На откриването на конференцията Негово Светейшество Сръбският патриарх Ириней заяви, че идната година е голяма година за Сръбската православна църква, но не само за Църквата, но и за целия сръбски народ. В словото си патриарх Ириней изтъкна и голямото значение на делото на св. Сава Сръбски, който донася автокефалност на Сръбската църква. 

В конференцията от България участва доц. д-р Свилен Тутеков от Православния Богословския факултет на Великотърновския университет.

Снимки: Добротолюбие

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...