Начало / Uncategorized / Според проучване румънците са най-религиозни в Европа

Според проучване румънците са най-религиозни в Европа

Нов доклад доказва, че Румъния е най-религиозната държава в Европа, проучването е основано на четири фактора: значението, което хората приписват на религията в живота си, редовното посещение на храма, молитвеният живот и увереността във вярата.

Налице е известен географски модел, казват от агенция  Пеу, изготвила проучването, като средно и източноевропейците обикновено имат по-голяма увереност във вярата си от западноевропейците.

В Румъния ,например 64% от населението твърдят, че вярват в Бога с абсолютна сигурност, докато 50% казват, че религията е много важна в живота им, 50% посещават службите в храма поне веднъж месечно, а 44% казват, че се молят всеки ден. Въз основа на тези цифри Пеу казва, че 55% от румънците могат да бъдат считани за „много религиозни“.

На противоположния край е Естония, най-северната от трите балтийски държави.  Тя е най-ниско в класацията, като само 7% от населението е „много религиозно“. В тази страна само 6% от населението твърдят, че религията е много важно в живота им, 9% казват, че се молят всеки ден, 10% посещават богослуженията поне веднъж месечно, а 13% казват, че вярват в Бога с абсолютна сигурност.

След Румъния някои от най-религиозните държави в Европа са Армения, Грузия, Гърция и Молдова. Полша попада в първите десет държави, заедно с Португалия.

Според тези класация  Италия е само наполовина религиозна, сравнена с Румъния, като 27% от нейното население се класифицира като „много религиозно“. Германците и французите, от друга страна, са по-малко от половината религиозни сравнени с италианците, само 12 процента от двете страни са описани като много религиозни.

В Обединеното кралство  11% от населението е много религиозно, за разлика от 10% за Белгия и Швеция.

Агенцията също класира европейските нации въз основа на единствен показател за религиозност. Що се отнася до редовната религиозна практика, Полша е на първо място в списъка, като значително мнозинство от населението (61%) посещава религиозни служби поне веднъж месечно. Второто място в тази категория заема Румъния, но с 50% .

В световен мащаб най-религиозна е  Армения, като повече от три четвърти (79%) от населението твърдят, че вярват в Бога с абсолютна сигурност.

За Николина Александрова

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...