Начало / Uncategorized / Най-ранната позната молитва към св. Богородица

Най-ранната позната молитва към св. Богородица

Доколкото знаем, най-ранната известна молитва към св. Богородица е известна на гръцки: Ὑπọ τὴν σὴν εϊσψγχνίαν (Под твоята милост).

Най-ранният текст на този химн е открит в св. литургия от третия век. Написана  на гръцки език и датира от приблизително към 250г.

През 1917 г. библиотеката „Джон Рьоландс“ в Манчестър придобила голям брой от египетски папируси, включващи фрагмент от 18 см до 9,4 см, съдържащ текста на тази молитва на гръцки език.

С.Н. Робъртс публикува този документ през 1938 г. Неговият колега Е. Лобел, с когото той си сътрудничи при редактирането на Oxyrhynchus papyri, основавайки се  на палеографския анализ, твърди, че текстът не може да е по-стар от третия век и най-вероятно е написан между 250 и 280г. Този химн предхожда „Радуйся Мария“.

Молитвата казва:

Под твоята милост прибягваме, Богородице. Не пренебрегвай нашите молитви във неволя,но избави ни от опасност, едничка чиста,едничка благословена.

Идеята на нашите протестантски приятели, че почитането на св. Богородица е от късно, езическо, просто не е вярно. Християните се позовават на молитвите към Божията Майка от времето на Древната Църква и продължават и до днес. Още повече доказателство е, че се впускаме в доктринални и литургични спорове, когато мислим, че можем сами да интерпретираме Библията. Святият Дух не е автор на объркване, и Църквата е оцеляла 2 000 години, защото е по природа присъща, преподавайки само това, което винаги е било преподавано, навсякъде и по всяко време.

Църквата дори се покланя по същия начин, като нейните божествени служби имат корени в поклонението, което е било в храма в Ерусалим и е родено от синагогите и местата за поклонение на най-ранното християнство.

Във време, в което дори не си спомняме собственото си американско минало, чудно ли е, че толкова много не познават историята, поклонението и догмата на древната християнска вяра? Когато живеем в една епоха, в която  вниманието ни едва се задържа през десетминутна лекция, е чудно, че толкова много от нашите енорийски църкви непрекъснато преоткриват своята форма на поклонение, в отчаян опит да останат актуални?

Не минава нито един ден, без да благодаря на Бога, че ми е разкрил Своята Църква. Благодарен съм, че израснах в една църква, която всъщност е по-стара от мен и чиито традиции, учения и начин на живот ще живеят далеч след мен.

С любов в Христа,

Игумен Трифон

За Николина Александрова

Виж още

Отец Стилиян Табаков: Св. Андрей Първозвани е проповядвал по нашите земи

„Искам да подчертая един факт, на който ние българите не му обръщаме внимание. Фактът, че ...