Начало / Новини / Църква и публичност – четвърто издание на Академичния дискусионен клуб

Църква и публичност – четвърто издание на Академичния дискусионен клуб

Четвъртото издание на Академичния дискусионен клуб е посветено на темата Църква и публичност, която става все по-актуална през последните години тъй като все по-интензивно се оказваме в ситуация, която съвременните социолози, психолози, философи наричат тотална публичност.

Съвременният човек е потопен в публичността по такъв начин, че почти нищо от неговия живот не остава скрито. Църквата също се оказва на границата между частното и публичното. Тоталната публичност става предизвикателство и за начина, по който човекът практикува своята църковност. Тази тема поставя Църквата пред много въпроси. Поставя пред въпроси и съвременния човек, който определя себе си като вярващ човек и човек в Църквата. Как да живее? Как да осмисля своята християнска идентичност в контекста на тази тотална публичност, в която се оказва?

А може би Църква и публика? Не се ли оказваме в някои случаи по отношение на въпросите, които Църквата трябва да решава, като публика? Не стоим ли малко отстрани и присъстваме като публика, а не реални участници в живота на Църквата? Можем ли да отъждествим общество и публика? Има ли граници между полезното и излишното и от къде минават тези граници? Съблазнява ли технологията човека днес да бъде екстроверт, вместо да насочи поглед към себе си? Отговор на тези въпроси търсят в дискусия доц. д-р Димитър Попмаринов, доц. д-р Мариян Стоядинов и доц. д-р Свилен Тутеков от Православния богословски факултет при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ в четвъртото издание на Академичния дискусионен клуб – един проект на фондация „Дякония и мисия“.

По информация на: diakoniamission.org

За Ангел Карадаков

Виж още

Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 2 – 8 август

Уважаеми читатели, представяме ви информационния бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода периода 2 – 8 ...