Начало / Новини / Резбован напрестолен кръст могат да видят жителите на Гоце Делчев до 4 януари

Резбован напрестолен кръст могат да видят жителите на Гоце Делчев до 4 януари

„Светиня от Атон” e изложбата, която беше открита в навечерието на Рождество Христово в град Гоце Делчев. В музея на Гоце Делчев гостува Регионалният исторически музей – Перник с един единствен експонат – резбован напрестолен кръст, произведение на църковната миниатюрна резба, съобщава hronika-bg.com.

Кръстът  е изработен в един от светогорските манастири, в края на XVI – началото на XVII век. Той е от кипарисово дърво, с размери 23,5 x 15 x 3,5 см и върху него са изобразени 20 сцени от Стария и Новия завет. Дванадесет от тях са разположени върху двете лица на кръста и пресъздават 12 Велики празника – Рождество Христово, Разпятие Христово, Възкресяването на Лазар, Успение Богородично, Петдесетница и др. В тях са включени повече от 200 фигури. Сцените са показани в мащаб на 12 табла. Близки до пернишкия кръст аналози са: хоругвен кръст от Рилския манастир от XVII век, кръст от сбирката на Държавния музей „Московски Кремъл” произхождащ от Атон от XVII век и един дървен кръст от частна колекцията в Сърбия от XVI век.

За Ангел Карадаков

Виж още

Младите хора имат нужда от молитва и духовно напътствие

Румънският патриарх Даниил отправи послание по повод новата 2022-2023 учебна година, съобщава сайтът orthodoxianewsagency.gr. В обръщението ...