Начало / Новини / Представители на БПЦ изразиха позицията на Св. Синод за Истанбулската конвенция на конференция в Брюксел

Представители на БПЦ изразиха позицията на Св. Синод за Истанбулската конвенция на конференция в Брюксел

Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил и адвокат Мария Кьосева изразиха позицията на Св. Синод по отношение на Истанбулската конвенция, която предизвика огромна полемика в началото на тази година. 

Конференцията се проведе в понеделник – 4 декември и бе на тема: „Насилието срещу жените“. Становището на Св. Синод бе подкрепено и от Организацията на представителите на православните църкви към Европейския съюз. Изложението на адвокат Кьосева се фокусира върху въздействието, което би могло да има неуместната употреба на термина „полова идентичност“ в Истанбулската конвенция, което е в противоречие със социалната и правна реалност. 

„Обединяващ фактор в европейското общество, т.е. за всички народи, живеещи в географски смисъл на европейския континент, е християнската традиция. И според нас, гледната точка на православните християни, крайната цел на европейското общество трябва да бъде защитата на християнските принципи. Християнската традиция представлява обединяващ фактор, който съществува на европейския континент дълго, преди да се започнат опити за икономическа интеграция и политика“, каза адвокат Кьосева.

Събитието бе открито от посланик Вера Юрова, която пък подчерта необходимостта от премахване на насилието срещу жените с поредица от целенасочени действия. По време на еднодневна конференция направени бяха различни изказвания от широк кръг участници, представители на политическите организации на поддръжници на съответната инициатива от страна на гражданското общество. 

Източник: www.orthodoxianewsagency.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Завърши поклонническият път „Рилският Чудотворец“

На 6 август, Преображение Господне, в Рилската света обител завърши тринадесетият поклоннически път „Рилският Чудотворец“, ...