Начало / Uncategorized / Български архиереи посетиха Румъния

Български архиереи посетиха Румъния

На 30 ноември 2018 г., (Андреевден), българските архиереи Доростолски митрополит Амвросий, Русенски митрополит Наум и Тивериополски епископ Тихон гостуваха на Румънската православна църква, като взеха участие в празничната св. Литургия, отслужена в манастира „Пещерата на св. ап. Андрей“ в Северна Добруджа.

Светата обител се намира в близост до с. Йон Корвин и е смятана за „люлка на румънското християнство“. В празничното богослужение участваха още: митрополит Теолог на Серес и Нигрита (Вселенска патриаршия), митрополит Яков на Митилини, Теодосий, архиепископ на Томи, ставр. ик. Нелуц Опря, официален представител на Румънския патриарх Даниил в България, ставр. ик. Добри Чаков, протосингел на Доростолска митрополия, свещ. Кирил Синев, дякон Деан Коруноски, голям брой румънски свещенослужители. Песнопенията по време на богослужението бяха изпълнени от православния мъжки хор „Хармония“ при архиепископията на Томи с диригент протодякон Йон Юлиан Думитру, а молитвено участие взе и известният гръцки протопсалт архим. Никодим Каварнос.

Преди началото на св. Литургия архиереите се поклониха на мощите на св. мъченици от Никулицел и в пещерата на първозвания Христов апостол.

В 17.00 ч. в Културния дом на Констанца се състоя концерт по случай чествания св. Андрей, обявен за покровител на Румъния, както и за 1 декември – национален празник на страната. През настоящата 2018 г. се навършват и 100 години от т. нар. Велико обединение на Румъния.

Източник: фейсбук страницата на Русенски митрополит Наум

За Николина Александрова

Виж още

Ловчанска митрополия издаде нова книга – „Благодатни дарове и благодатни хора“

С благословението на Ловчанския митрополит Гавриил на българския книжен пазар излезе новата книга на Ловчанска ...