Начало / Новини / Беседа за лишените от свобода се проведе със студенти по право в Софийския университет

Беседа за лишените от свобода се проведе със студенти по право в Софийския университет

„В тъмница бях и Ме споходихте“ (Мат. 25:36)

На 27-ми ноември, вторник, от 18 ч., в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Юридически факултет, се проведе лекция на о. Николай Георгиев, дългогодишен свещеник в Софийския централен затвор, основател, съучредител и председател на Дружеството за религиозна и обществена подкрепа на лишените от свобода в България и началник отдел „Връзки с обществеността“ към Светия синод на Българската православна църква.

Пред студентите по право от пети курс, в рамките на тяхната дисциплина „Наказателно изпълнително право“, о. Николай коментира мерките по едноименния Закон за изпълнение на наказанията и задържането под стража, опита от своето свещеническо служение в Софийския затвор и множеството му посещения и работа в затворите в страната и още над 70 държави по света. Бяха обсъдени условията, състоянието на българските затвори, третирането и мерките, които се прилагат спрямо лишените от свобода в България; наказателната политика на държавата, нашето отношение като Църква и общество към лишените от свобода, както и възможността за тяхното поправяне и успешното им завръщане в обществото след изтърпяване на наказанието.

Студентите имаха възможност за задават въпроси и проявиха интерес към изповедническата дейност на отеца спрямо лицата, осъдени на смърт, разкаяността или неразкаяността на осъдените за тежки умишлени престъпления, духовното и психическо състояние на лишените от свобода, поставени при (пълна) изолация, възможностите за работа и образование в затворите, както и перспективите за ресоциализиране на лишените от свобода след дълги периоди на живот извън обществото.

Отец Николай представи на студентите и програмата „Пътешествието на затворника“ на българската „Общност за помирително правосъдие“, в рамките на която доброволци могат да работят с осъдени в местата за лишаване от свобода, разяснявайки им текстовете от Евангелието от Марк. Към така представената програма някои студенти проявиха интерес за участие. На лекцията присъстваха и практикуващи юристи и докторанти на Юридическия факултет, както и представители на обществени организации, проявяващи интерес към помирителното и възстановително правосъдие. Специални благодарности бяха изказани към проф. Георги Митов, заместник-декан на Юридическия факултет на Софийския университет, който прие присърце идеята и инициативата за гостуването на о. Николай Георгиев във водения от него лекционен курс по „Изпълнение на наказанията“.

Той получи от своя гост-лектор Свещеното писание, издание на Светия синод на БПЦ и уверението, че и за в бъдеще с о. Николай могат да си сътрудничат на полето на наказателното право и университетското знание. Целта е гостуването на о. Николай да се превърне в традиция в рамките на тези лекционни курсове във факултета, като студентите да могат да черпят от богатия му практически и духовен опит в служението с лишените от свобода, както и да се инициират дискусии за наказателната политика на държавата и възможността за положително личностно развитие на лишените от свобода, които се „обновяват“ всяка година с около 1300 човека.

Текст и снимки: Николай Колев

За Ангел Карадаков

Виж още

Патриарх Даниил възглави празничната света Литургия в столичния храм „Св. Неделя“

На 14 юли, 3 Неделя след Петдесетница, посветена на св. Отци от 6-те Вселенски събори, ...