Начало / Новини / С Андреевски четения и св. Литургия почитаме апостолското начало на църквата във Варна

С Андреевски четения и св. Литургия почитаме апостолското начало на църквата във Варна

В памет на основателят на Църквата във Варна – св. апостол Андрей, Варненска и Великопреславска св. Митрополия организира Андреевски четения на 29 ноември 2018 г. от 18.00 часа в Юнашкия салон, информират от Варнеска и Великопреславска св. митрополия.

Събитието ще открие Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. С доклади за зараждането, историята и богословието на ранната Църква ще участват: д-р Венцислав Каравълчев – главен асистент в Богословския факултет на Софийския университет, катедра Историческо и систематическо богословие, доц. д-р Светослав Риболов от Богословския факултет на Софийския университет и гл. ас. Александър Минчев от Археологическия музей Варна.

Христовите апостоли, изпълнени с благодатта на Светия Дух, проповядвали по всички краища на света Евангелието – благата вест за царството Божие и за възкресението на Иисус Христос. Земите на Северното Черноморие били осветени от стъпките и проповедта на първозвания христов апостол Андрей. Според църковната история Сам Господ Иисус Христос се явил на св. Андрей в гр. Ефес и му заповядал да отиде в Скития – днешните български земи. След призоваването му да проповядва там, апостолът тръгва на север, преминава през Тракия и от там в Скития. Крайната северна точка при това пътуване е гр. Одесополис или Одесос – днешна Варна. Тук той проповядва известно време и успява да обърне доста хора към Христос. В новосъздадената християнска община той ръкополага за епископ апостол Амплий, един от седемдесетте апостоли. Свети Андрей продължава своята апостолска проповед и по-късно приема мъченическа смърт за Христа в гр. Патра на 30 ноември.

Днес Варненска и Великопреславска св. Митрополия като приемник на апостолската църква на гр. Одесос, продължава да извършва своята мисия да просвещава всеки човек чрез светото Евангелие и Тайнствата на Църквата.

Програма

29 ноември (четвъртък)

 17.00 – Вечерня в Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“

 18.00 – Юнашки салон

  - Откриване на Андреевските четения от Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан

  - Свети апостол Андрей Първозвани и апостолското начало на Църквата във Варна – д-р Венцислав Каравълчев

  - Богословието на апостолските ученици – доц. д-р Светослав Риболов

  - Раннохристиянска архитектура и изкуство по българското Черноморие и околностите му – гл. ас. Александър Минчев

30 ноември (петък) – Празник на св. апостол Андрей Първозвани

 9.30 – Света Литургия в храм „Св. апостол Андрей Първозвани“, кв. „Чайка“

За Ангел Карадаков

Виж още

Принц Чарлз препоръчва посещението на православните манастири в Румъния

Принц Чарлз препоръчва посещението на православните манастири в Румъния. Това става ясно от публикувано видео ...