Начало / Uncategorized / Александрийската църква избра нов епископ за Гулу и Източна Уганда

Александрийската църква избра нов епископ за Гулу и Източна Уганда

На 26 ноември, на своето редовно заседание, Св. Синод на Александрийската църква, под предстоятелството на Александрийския папа и патриарх Теодор II избра архимандрит Силвестър Кистиу да бъде ръкоположен за епископ. 

Той ще бъде ръкоположен като епископ на Гулу и Източна Уганда. С ръкоположението на новия епископ в Уганда ще бъдат установени два епископски центъра – единият е на митрополит Йона Луанга, а вторият на избрания бъдещ епископ Силвестър. 

От началото на 1972 г., когато Александрийската патриаршия определи първият йерарх в Уганда – епископ Теодор Нанкуама и след това митрополит Йона Луанга, православната общност бе органазирана в една православна митрополия на Кампала и цяла Уганда. Но заради духовното възраждане на Уганда, Александрийската църква смята да раздели страната на две духовни области. Това е важна част от историята и бъдещето на Православието в Уганда. 

На същото си заседание синодът на Александрийската църква избра за митрополит на Руанда и Бурунди епископ Инокентий Биакатонда. Предложението за възкачването на епископ Инокентий в ранга на митрополит бе направен от патриарх Теодор II.

За Ангел Карадаков

Виж още

Изправени пред несигурното си бъдеще

Какво ни очаква в нашето бъдеще? Пандемията от коронавирус продължава и несигурността преобладава в много ...