Начало / Uncategorized / Честната ръка на св. ап. Андрей пристигна в Румъния

Честната ръка на св. ап. Андрей пристигна в Румъния

Честната ръка на св. апостол Андрей Първозвани пристигна днес сутринта в Букурещ по повод освещаването на новата катедрала на Румънската патриаршия.

За Румънската църква и румънския народ св. Андрей е покровител и е от огромно значение пристигането на честните мощи от Гърция. Светинята е донесена от Патрийски митрополит Хризостом. Реликвата ще остане в патриаршеската катедрала до 24 ноември, когато от 16:00 часа ще бъде пренесена в новия патриаршески параклис към новата катедрала. 

В неделя, когато ще бъде извършено освещаването на Националната катедрала мощите ще бъдат изложени заедно с тези на св. Екатерина, като те ще бъдат поставени на специално място в храма, так че да е удобно на хората да им се поклонят. Светата реликва ще се върне в Гърция в понеделник сутринта.

Специално за освещаването на новата катедрала днес в Букурещ пристигна и Вселенският патриарх Вартоломей, който се очаква да оглави тържествената литургия по повод освещаването на катедралата „Спасение на румънския народ“, която е построена в чест на войниците жертвали живота си за независимостта на Румъния. 

В 12:45 Румънският патриарх Даниил посрещна патриарх Вартоломей и водената от него делегация на Вселенската патриаршия, както и мощите на св. ап. Андрей. След посрещането бе отслужен и молебен в патриаршеската катедрала. Повече вижте във видеото. 

Източник: basilica.ro

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Църква на 2 века събира миряни в село Докатичево

Със служба и трапеза за здраве ще бъде отбелязан храмовият празник на църквата „Света Неделя“ ...