Начало / Новини / Софийската духовна семинария отбеляза Деня на православната младеж с богослужба и концерт

Софийската духовна семинария отбеляза Деня на православната младеж с богослужба и концерт

В истински духовен празник се превърна 21 ноември – Ден на християнското семейство и православна младеж. На празника Въведение Богородично в семинарския храм „Св. Йоан Рилски“ бе отслужена тържествена св. литургия от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. 

След тържественото богослужение се състоя и концерт, който вече се провежда за втора година. На него участие взеха не само учениците от духовното ни школо, но и Ансанбъл „Филип Кутев“, водени от проф. Елена Кутева. Концертът истински зарадва своите гости и зрители не само с традиционните православни песнопения, посветени на празника, както и на предстоящото Рождество Христово, но и с народни песни. Изненада за гостите бе и съвместното изпълнение на песента „Назад, назад моме Калино“, между семинаристите и ансанбъла. 

Ректорът на Семинарията архим. Пахомий пожела на учениците да възрастват още във вярата, като припомни и значението на празника Въведение Богородично. Той подчерта, че денят е определен и като ден на православното семейство, „а ние в Църквата всички сме семейство и никой не е оставен сам на себе си“, допълни отец-ректорът. Учениците от семинарията показаха и умението си да свирят на музикални инструменти като тамбура, тъпан и пиано. 

Вчера учениците взеха участие и в традиционния концерт за Въведение Богородично, организиран от Софийска св. митрополия в Зала „България“. Техните изпълнения ще може да чуете в ефира на радио „Добротолюбие FM“.

За Ангел Карадаков

Виж още

Деца от ДГ „Надежда“ Елхово се поклониха пред св. Ефрем Нови

Група „Щурче“ от Детска градина „Надежда“ Елхово, посети местния храм „Св. Димитър Мироточиви“ и се ...