Начало / Новини / Софийската духовна семинария отбеляза Деня на православната младеж с богослужба и концерт

Софийската духовна семинария отбеляза Деня на православната младеж с богослужба и концерт

В истински духовен празник се превърна 21 ноември – Ден на християнското семейство и православна младеж. На празника Въведение Богородично в семинарския храм „Св. Йоан Рилски“ бе отслужена тържествена св. литургия от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. 

След тържественото богослужение се състоя и концерт, който вече се провежда за втора година. На него участие взеха не само учениците от духовното ни школо, но и Ансанбъл „Филип Кутев“, водени от проф. Елена Кутева. Концертът истински зарадва своите гости и зрители не само с традиционните православни песнопения, посветени на празника, както и на предстоящото Рождество Христово, но и с народни песни. Изненада за гостите бе и съвместното изпълнение на песента „Назад, назад моме Калино“, между семинаристите и ансанбъла. 

Ректорът на Семинарията архим. Пахомий пожела на учениците да възрастват още във вярата, като припомни и значението на празника Въведение Богородично. Той подчерта, че денят е определен и като ден на православното семейство, „а ние в Църквата всички сме семейство и никой не е оставен сам на себе си“, допълни отец-ректорът. Учениците от семинарията показаха и умението си да свирят на музикални инструменти като тамбура, тъпан и пиано. 

Вчера учениците взеха участие и в традиционния концерт за Въведение Богородично, организиран от Софийска св. митрополия в Зала „България“. Техните изпълнения ще може да чуете в ефира на радио „Добротолюбие FM“.

За Ангел Карадаков

Виж още

Монашеско пострижение бе извършено в Лозенския манастир „Св. Спас“

На 2 юли с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе ...