Начало / Uncategorized / Митрополит Серафим: Трябва да помним и спазваме заветите на Неврокопския митрополит Борис

Митрополит Серафим: Трябва да помним и спазваме заветите на Неврокопския митрополит Борис

Днес бе извършена заупокойна св. Литургия по повод годишнината на Неврокопския митрополит Борис в храм „Въведение Богородично”, гр. Благоевград.

В края на службата Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим се обърна към събралото се множество, дошли да почетат паметта на митрополит Борис с думите: Обични в Господа Иисуса Христа братя архиереи, всечесни отци, братя и сестри, поводът, който ни е събрал е 70 годишнината от кончината, от мъченическата смърт или убийството на  Неврокопския митрополит Борис. Вчера бе проведена научна сесия, на която бяха представени доклади, разкриващи резултатите от проведената дейност, или поне резултатите от една част,  по проучванията на архивни материали, на спомени и на всичко онова, което е свързано с паметта на Неврокопския митрополит Борис.

Днес отслужихе тази възпоменателна служба-заупокойна св. Литургия и панихида, за да се помолим още веднъж за неговия покой, за да бъде въдворен, в което сме убедени разбира се, във вечния живот, в блаженство, в Царството Божие. Да се помолим и за нас и за тези които отсъстват.  Да се помолим и ние да имаме всичко онова, което е потребно в пердстоящите дни и години на нашия живот, за да можем  да вървим достойно, следвайки образеца, следвайки светлия пример на тези, които поменаваме, и за които извършваме помен. Да бъдем достойни техни чада и наследници и достойно да можем да прославим тях самите и да въстановим тяхната памет в душите и сърцата на вярващия народ. Всички, които сме се събрали имаме някаква лична връзка с  Неврокопския митрополит Борис. Ние архиереите заемаме, било неговата катедра, било катедрите на неговите приятели, някои от нас са духовни чада на негови духовни чада. Други братя архиереи, които тук са положили своите обети като монаси, и днес си честитим и личния празник на дядо Григорий Врачански във връзка с годишнината на Вашето пострижение.

 Всички Вие сте служили в храмовете в епархията, в която е служил и за която толкова  всеотдайно се е трудил дядо Борис, било като игумен в манастирите в епархията, било в храмовете, които той е построил или поне основоположил, а други след него довършили. Всички ние сме свързани, не трябва да пропускам и Рилската света обител, с която той е бил тясно свързан и днес имаме богословлението нейния игумен дядо Евлогий да е тук с нас. Всички имаме тази лична връзка, макар и да не познаваме пряко, да не сме очевидци и свидетели лично на живота на дядо Борис. Но има и такива сред нас, които   лично са го познавали и слава Богу имаме възможността да чуем техните спомени, тяхното свидетелство. Всички вие, братя и сестри, които дойдохте да почетем паметта на този свят човек, бележит архиерй на родната ни църква. Уверен съм, че имате любовта в сърцата си към него, почитта към светлата му памет, не като издигане на култ, а като прослава на Бога в неговите светии. Това е което днес ни събира и аз сърдечно благодаря на вас, че проявихте търпение… Да се опитаме със скромните си и смирени възможности да направим нещо, поне мъничко, което да подобава за паметта на такава светла личност, на такъв свят човек, който Бог ни е проявил да имаме близко до себе се.“

Цялото слово, както и кадри от заупокойната св. Литургия може да видите на нашата facebook страница.

За Николина Александрова

Виж още

Доброволци възстановиха вековната църква в село Чурен

Пловдивският митрополит Николай ще освети в неделя, 3 юли, възстановения храм „Св. пророк Илия“ във ...