Начало / Uncategorized / Духовниците в Косово заплашени от депортация

Духовниците в Косово заплашени от депортация

На 8 ноември представители на правителството в Косово заплашиха сръбските православни монаси и свещеници, живеещи в Косово, с депортация.

На 8 ноември  монах от СПЦ бил повикан в Министерството на вътрешните работи с писмена заповед на същата институция, за да вземе ново разрешение за пребиваване. Преди той бил уведомен, че последната му молба за подновяване е била одобрена. При пристигането му обаче той е отведен с полицейска кола и му е съобщено, че молбата му е била отхвърлена месец преди това и че сега, съгласно закона, той ще бъде депортиран.

Правителствените служители го информират също така, че трябва да предупреди другите монаси, че в рамките на един месец всички монаси, монахини и свещеници на Сръбската православна църква, пребиваващи в Косово, които нямат валидни разрешения за пребиваване, ще бъдат депортирани. Докато международните представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа възпрепятстват незабавното депортиране на монаха, проблемът с разрешенията за пребиваване все още остава.

През последните три години законите, които уреждат разрешителните за пребиваване в Косово са се променили седем пъти, така че монасите в повечето случаи не могат да получат разрешенията, за които кандидатстват. Докато заявките се обработват, изискванията се променят и заявките се отхвърлят.

 

За Николина Александрова

Виж още

Почитаме св. Димитър Солунски Чудотворец

Днес Църква почита св. велкикомъченик Димитрий Солунски Чедотворен, наречен и Мироточиви. Св. Димитър е родом ...