Начало / Uncategorized / Духовниците в Косово заплашени от депортация

Духовниците в Косово заплашени от депортация

На 8 ноември представители на правителството в Косово заплашиха сръбските православни монаси и свещеници, живеещи в Косово, с депортация.

На 8 ноември  монах от СПЦ бил повикан в Министерството на вътрешните работи с писмена заповед на същата институция, за да вземе ново разрешение за пребиваване. Преди той бил уведомен, че последната му молба за подновяване е била одобрена. При пристигането му обаче той е отведен с полицейска кола и му е съобщено, че молбата му е била отхвърлена месец преди това и че сега, съгласно закона, той ще бъде депортиран.

Правителствените служители го информират също така, че трябва да предупреди другите монаси, че в рамките на един месец всички монаси, монахини и свещеници на Сръбската православна църква, пребиваващи в Косово, които нямат валидни разрешения за пребиваване, ще бъдат депортирани. Докато международните представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа възпрепятстват незабавното депортиране на монаха, проблемът с разрешенията за пребиваване все още остава.

През последните три години законите, които уреждат разрешителните за пребиваване в Косово са се променили седем пъти, така че монасите в повечето случаи не могат да получат разрешенията, за които кандидатстват. Докато заявките се обработват, изискванията се променят и заявките се отхвърлят.

 

За Николина Александрова

Виж още

Започна Седмицата на православната книга във Варна

Във вчерашния ден започна Седмица на православната книга във Варна. Форумът се провежда за двадесет ...