Начало / Uncategorized / Мир на Вашите домове!

Мир на Вашите домове!

В търсениятa си, всеки духовник има собствен и дълбоко личен пулс и траектория, които се определят не само от стремежа му към лично благочестие и особеностите на енорийската практика, но са вдъхновени и от събития от битието, които носят заряда на нещо ново и отнесено към духовния свят на вярата. Те не само хвърлят сноп светлина, но и дават мощен тласък за целия му духовен живот. Нещо повече – превръщат се в част от това обширно евангелие на живота, което е в пълно съзвучие с другите четири евангелия, чрез които благовести нашия Спасител Христос.

Веднъж един млад дякон от централна градска енория се прибрал у дома си и се отдал на заслужена почивка след служението в храма. Решил да послуша музика и пуснал любимите си песни, между които и една песен на Владимир Висоцки – „Як-истребитель”. Когато припявал в домашна обстановка и си повтарял куплета:

„Из бомбадировщика бомба носет

смерт аеродрому,

А кажется – стабилизатор поет –

„Мир вашему дому!”,

той  силно се впечатлил от драмата на този руски летец от Втората световна война, който бомбардирал целите на врага в изпълнение на своя войнски дълг да нанася удари на врага, а дълбоко в душата си страдал за болката, която причинявал на хората, бъдещи жертви на въздушната атака. Той давал свобода на своя дълбок вътрешен глас, да донесе мир и любов на всички, там далече и ниско под неговия полет. Падналите духове на разрушението не могли да заглушат тихия, но съкровен повик на Бога и да опустошат човеколюбивото му сърце.

Дяконът се просълзил и си казал: ”Боже, Господи, каква красива душа? Този герой, може би реален или не, дори сигурно не е вярващ, но каква богата и чувствителна душа носи той! Дори и в тези най-ужасни условия на битки и изтребления, той постъпва като искрен християнин и желае доброто на всички! Какъв светъл пример за всички нас, които сме в Църквата, ходим редовно в храма, изповядваме се и се причастяваме със Сина на живия Бог, но нямаме тази жива и неподправена любов не само към враговете, но и към ближните си!”

Дълго време мислил върху това и му се появил помисъл: ”А аз какво бих направил? Ако бях на негово място, щях ли да постъпя така?” И изведнъж му пробляснала една интересна идея – сутрин, когато тръгне за ежедневното си служение в храма, да благославя всеки дом и тихо, молитвено да си повтаря: ”Мир на Вашия дом!” и така да бъде вестител Христов и добротворец в най-чистия смисъл на думата.

На другия ден след като се събудил и изпълнил домашното си молитвено правило, напуснал дома си, за да подготви храма за служение и крачейки по улиците, в тъмнината на настъпващия ден изричал тихо: ”Мир на този дом!”

Така се движил из все още притихналия град, като бързо преминавал покрай домове, в които проблясвали светлини, чували се гласчета на събудени деца, и кратки думи от приготвящи се за работа хора и само повтарял това. Превърнал благословията си в молитва и молитвата си в благословия. Така преминал целия път и спокоен влязъл в храма, където подготвил нещата в олтара и след като взел благословение от предния свещеник, облякъл дяконските си одежди, застанал пред иконата на Спасителя,  отдясно на царските двери и дал начало на светата литургия с възгласа: „Благослови, владико!”.

Така изпълнил своя свят дълг, в служба на своята скромна „дякония„ пред Бог и хората. Макар и неукрепнал и съвсем в началото на своя духовен път, изпълнил това, за което е бил призован от Христос – възвестил мира! Така изпълнил истински словата на Спасителя: ”И като влезете в някоя къща, първо казвайте: ”Мир на този дом!” /Лук.10:5/. Да. Той не влизал в сградите, но прониквал в тях – с душата и сърцето си. Не почуквал на вратите на домовете, но ги обгръщал с горещата си молитвена любов. Така им предал Неговата светлина, горещата Му бащина любов, обвил ги с невидимата Му защита. В този груб и материален свят, объркан в своите криволичещи пътеки, привел потоците жива вода до най-ниските места на земята. Постъпил като посланик на Бога сред хората, син на светлината и апостол Христов. По този начин преди богослужението, извършил приношение на Бога. Превърнал деня си в свещенодействие, нестихваща света литургия, навсякъде и във всичко! Амин!

Автор: свещеник Ясен Шинев

За Николина Александрова

Виж още

Патриарх Даниил възглави празничната света Литургия в столичния храм „Св. Неделя“

На 14 юли, 3 Неделя след Петдесетница, посветена на св. Отци от 6-те Вселенски събори, ...