Начало / Uncategorized / Игумен Трифон: дълбоките учения на нашата вяра трябва да се казват по-простичко и кратко

Игумен Трифон: дълбоките учения на нашата вяра трябва да се казват по-простичко и кратко

Представяме ви интервю дадено за сайта „Добротолюбие“ от игумен Трифон. Той е игумен на манастира „Христос Спасител“ на остров Вашън, щата Вашингтон, САЩ. Нашият екип често превежда и публикува неговите ежедневни проповеди във Facebook. Oтец Трифон прие да отговори на няколко въпроса.

1. Отец Трифон, кажете на нашите читатели и нас как решихте да станете православен монах?

Чувствах духовен вакуум в живота си. Започнах да търся и намерих Православието, което запълни празнината и ми даде много още. След като разбрах православното християнство, исках всичко това да е част от живота ми и аз исках да отдам целия си живот. Единственото решение изглеждаше да стана монах.

2. От година и половина превеждаме вашите проповеди и лекции, много от нашите читатели ги харесват, защото са кратки. Смятате ли, че днес хората са свикнали да получават информацията кратко и ясно и готови ли са да я разберат сами?

Изследванията показват, че вниманието на днешното поколение много трудно се задържа за дълго. С други думи, днес хората са бомбардирани от информация от телефони, лаптопи и таблети. Достигнах до извода, че за да достигне до хората християнското послание, трябва да е кратко и ясно.

Също така избрах да пиша тези публикации, защото смятам, че средно статистическият човек няма да чете богословски текстове или катехнически книга, така че предаването на дълбоките учения на нашата Православна вяра по-простичко и кратко, това е начинът и средството за образоване на съвременните православни християни. Моята надежда и молитва е, че моите писания ще помогнат на хората да достигнат по-дълбоко в своята вяра и да го направят сами.

3. Трудно ли е за един православен, и още повече монах, да живее православен начин на живот в страна, която е толкова мултикултурна?

Не е трудно като се замислиш. САЩ се отклони от християнските си корени и по този начин всяка демонстрация на религия кара много хора да се чувстват неудобно. Като човек, който всеки ден носи расо и кръст, независимо къде се намирам, опитът ми показва, че хората се вдъхновяват от моето облекло и от моята ангажираност към вярата и често ме заговарят за духовни неща. Предизвикателството за верните е да бъдат смели в нашето външно изразяване на вярата, като например носенето на кръста около врата, когато се прекръстваме, особено когато благославяме храната в ресторанти и сме готови да споделим своята вяра с приятели и семейство. Когато правим това, Божията благодат се увеличава в нас и укрепва нашето пътуване на сърцето към Бога.

4. Как водите монашеския си живот в САЩ?

Подобно на всички православни манастири, нашите дни са организирани около цикъла на службите и нашите послушания. Започваме деня си с лично килийно правило, след което се събираме заедно като общност за молитва. После имаме закуска, след службата започваме послушанията си за деня. Събираме се отново вечерта за деветия час. По-късно правим общи и частни молитви в нашите килии.

Ние отслужваме божествените литургии в празничните и неделите дни.

Един от монасите управлява нашия онлайн магазин за подаръци. Друг прави броеници. Друг прави голямото ни разнообразие от сапуни ORtanig gardens

Моят личен ангажимент е да изповядвам и да помагам на хората, които търсят духовни съвети, и всеки ден прекарвам по няколко часа в моят онлайн профил. Аз редовно пътувам, за да проповядвам в цялата страна.

5. Някои св. отци казват, че поради нередание благодатта от традиционно православните страни ще се даде на Новия свят и там Православието ще се развие. Смятате ли, че това време се изпълва?

Възможно е, но страни като България и Русия показват увеличаване на вярата, така че може да не е дошло това време.

6. Какъв съвет обикновено давате на младите хора?

Да направят Бога и Православието крайъгълен камък на  техния живот.

7. И на по-възрастните?

Да направят Бога и Православието център на  техния живот и да запомнят, че те трябва да уважават личността на хората около себе си.

8. Как могат хората да имат истинско щастие в сърцето си?

За да има истинско щастие в сърцето си човек, трябва само да се съсредоточи върху това да се научи да обича Бога с цялото си сърце, ум и душа и да обичаме ближния си като себе си.

За Николина Александрова

Виж още

Показват изложбата „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ на 15 август

Постерната изложба „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ ще бъде представена на 15 август, ...