Начало / Новини / На 10 ноември ще бъде отслужена панихида в памет на Неврокопския митрополит Натанаил

На 10 ноември ще бъде отслужена панихида в памет на Неврокопския митрополит Натанаил

На 10 ноември ще бъде отбелязана 5-та годишнина от кончината на Неврокопския митрополит Натанаил. Заупокойна св. литургия и панихида ще бъдат отслужени в гр. Гоце Делчев от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим. 

Митрополит Натанаил е роден на 16 ноември 1952 година в село Копривлен, Гоцеделчевско със светското име Илия Иванов Калайджиев. Постъпва като послушник в Троянския манастир в началото на 1968 година и на 3 март 1974 година, на Неделя православна, е подстриган за монах и приема името Натанаил. На 10 октомври 1980 година става архимандрит. Завършва Софийската духовна семинария през 1975 година. Учи в Духовната академия в София, а след това завършва Богословския факултет на Атинския университет.

На 25 март 1989 година е ръкоположен за титулярен епископ с титлата Крупнишки. От 24 април 1994 година е Неврокопски митрополит.

Митрополит Натанаил е избран за Неврокопски митрополит, след като предишния митрополит Пимен изпада в разкол. Всеправославният събор 1998 година, който се опитва да сложи край на разкола, решава да титулува Пимен „бивш неврокопски митрополит“, а дядо Натанаил да запази своята длъжност. Митрополит Пимен отхвърля решенията на събора и до своята смърт през 1999 година нарича себе си „български патриарх и митрополит неврокопски“. 

Почива след тежко и продължително боледуване от емболия в София на 16 ноември 2013 година. Погребан е в присъствието хиляди духовници и миряни. По негово желание поклонението се извършва в храм „Успение на Пресвета Богородица“, а тялото му е положено в гробница в двора на построената от него митрополия в град Гоце Делчев. 

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му! 

За Ангел Карадаков

Виж още

Православен храм изплува от язовир Огоста

Изоставената преди 35 години църква “Свето Вознесение господне” изплува от водите на язовир Огоста при ...