Начало / Новини / На 10 ноември ще бъде отслужена панихида в памет на Неврокопския митрополит Натанаил

На 10 ноември ще бъде отслужена панихида в памет на Неврокопския митрополит Натанаил

На 10 ноември ще бъде отбелязана 5-та годишнина от кончината на Неврокопския митрополит Натанаил. Заупокойна св. литургия и панихида ще бъдат отслужени в гр. Гоце Делчев от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим. 

Митрополит Натанаил е роден на 16 ноември 1952 година в село Копривлен, Гоцеделчевско със светското име Илия Иванов Калайджиев. Постъпва като послушник в Троянския манастир в началото на 1968 година и на 3 март 1974 година, на Неделя православна, е подстриган за монах и приема името Натанаил. На 10 октомври 1980 година става архимандрит. Завършва Софийската духовна семинария през 1975 година. Учи в Духовната академия в София, а след това завършва Богословския факултет на Атинския университет.

На 25 март 1989 година е ръкоположен за титулярен епископ с титлата Крупнишки. От 24 април 1994 година е Неврокопски митрополит.

Митрополит Натанаил е избран за Неврокопски митрополит, след като предишния митрополит Пимен изпада в разкол. Всеправославният събор 1998 година, който се опитва да сложи край на разкола, решава да титулува Пимен „бивш неврокопски митрополит“, а дядо Натанаил да запази своята длъжност. Митрополит Пимен отхвърля решенията на събора и до своята смърт през 1999 година нарича себе си „български патриарх и митрополит неврокопски“. 

Почива след тежко и продължително боледуване от емболия в София на 16 ноември 2013 година. Погребан е в присъствието хиляди духовници и миряни. По негово желание поклонението се извършва в храм „Успение на Пресвета Богородица“, а тялото му е положено в гробница в двора на построената от него митрополия в град Гоце Делчев. 

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му! 

За Ангел Карадаков

Виж още

На Успение Богородично ще бъде осветен нов православен храм в Танзания

Дни преди празника Успение Богородично стана ясно, че едноименната църква в Игангимале, Централна Танзания е ...