Начало / Uncategorized / Холандия предлага убежище на съдената за богохулство пакистанка

Холандия предлага убежище на съдената за богохулство пакистанка

Холандското правителство предлага временно убежище на Азия Биби, която напусна Пакистан поради опасения за живота си, заяви външният министър на кралството Стеф Блок.

Програмата Shelter City съществува от 2012 г. насам и предлага подслон в Холандия за защитници на правата на човека. Участниците в програмата могат да останат в убежище за период до три месеца.

46-годишната Азия Норийн, по-известен като Азия Биби, бе осъдена през 2009 г. на смърт чрез обесване по обвинение, че е говорила против пророка Мохамед.

14 юни, 2009 г. тя отива да събира плодове, с което допринася за семейния бюджет и поискала да пие вода от „мюсюлмански“ кладенец. Работейки с нея, други мюсюлманки я обвиниха, че е осквернила водата. Азия отрече вината си. Няколко дни по-късно, Азия отново отива да събира плодове. Разгневената тълпа я атакува с обвинения. Обвиненията се превъръщат в побой. Пристигащите полицаи я отвеждат в затвора по обвинения по член 295, част В от Пакистанския наказателен кодекс.

През ноември 2010 г. тя бе осъдена на смърт чрез обесване.

През 2014 г. Апелативният съд потвърди присъдата. Сега се чака решението на Върховният съд. През октомври 2016 г. Върховният съд отложи заседанието по делото.

Върховният съд оправда Биби на 31 октомври, властите не смееха да я освободят в продължение на една седмица, заради протестите на радикални ислямисти в Пакистан.

За Николина Александрова

Виж още

Ловчанска митрополия издаде нова книга – „Благодатни дарове и благодатни хора“

С благословението на Ловчанския митрополит Гавриил на българския книжен пазар излезе новата книга на Ловчанска ...