Начало / Uncategorized / Ципрас и архиеп. Йероним се споразумяха за конституционните реформи

Ципрас и архиеп. Йероним се споразумяха за конституционните реформи

Гръцкият премиер Алексис Ципрас и архиепископ Йероним постигнаха споразумение по отношение на конституционните реформи.

„Съвместното изявление на Гръцката църква и държава“, изпратено от пресслужбата на министър-председателя, съдържа преамбюл и 15 параграфа.

Партията „СИРИЗА“ представи на 2 октомври проектоизменение, в която се призовава за „модернизиране“ на член 3 от конституцията на Гърция за укрепване на религиозния неутралитет на държавата, като същевременно запази „историческите и практическите причини и признаването на Православието като преобладаваща религия „. Такива промени са доста сериозни за страна, в която 98% от населението е православно, въпреки че Ципрас увери, че споразумението няма да противоречи на традициите на гръцкия народ.

„Декларацията за религиозния неутралитет на гръцката конституция трябва да подчертае, че Гръцката държава е гарант на религиозната свобода за гръцкия народ и гръцките граждани. Нищо повече, нищо по-малко „, каза министър-председателят.

Ципрас се срещна с архиепископ Йероним и членове на гръцкия Синод, за да обсъдят реформите вчера.

„След дълъг, всеобхватен и откровен диалог между държавата и Църквата, диалог, който се състоя в атмосфера на уважение и разбирателство, сега имаме възможността да преминем към координирани и взаимно приемливи и взаимноизгодни действия, свързани с регулиране на нашите отношения „, се казва в съвместното изявление.

„Нашата цел е да укрепим автономията на Гръцката църква срещу гръцката държава, като признаем приноса на Църквата и историческата роля в раждането и формирането на държавата“ обяснява изявлението.

Изявлението включва 15 точки за постигането на „историческо споразумение“, което ще бъде под формата на законодателно регулиране.

Първо, гръцката държава признава, че до 1939 г. тя е получила църковна собственост срещу такса, по-малка от нейната стойност, за която тя е поела заплатите на духовенството като компенсация, според изявлението. Но в бъдеще духовниците няма да се считат за държавни служители и няма да получава държавни плащания. В същото време държавата ще плаща годишна субсидия на Църквата.

Църквата признава, че след това споразумение тя ще се откаже от всякакви допълнителни искания за гореспоменатите църковни имоти, въпреки че и двете страни се споразумяха за създаването на фонд за използване на църковните имоти, като задълженията на фонда се разпределят поравно между Църквата и държавата.

Това споразумение обаче не е автоматично в сила,споразумението трябва първо да бъде одобрено от кабинета, парламента и Св.Синод.

За Николина Александрова

Виж още

Завърши поклонническият път „Рилският чудотворец“

На 6-и август – Преображение Господне успешно завърши поклонническият път „Рилският чудотворец“, койко се проведе ...