Начало / Uncategorized / Православната църква в Америка издаде указания за социалните медии за духовеници

Православната църква в Америка издаде указания за социалните медии за духовеници

Православната църква в Америка е публикува наскоро документ, озаглавен „Насоки за социални медии за духовници.

Документът беше одобрен от Светия синод на епископите на работната им сесия на 24 октомври 2018 г.

Актуализираните Насоки се препоръчват от Светия синод за осъществяване от централната църковна администрация, митрополии, епархии, енории, духовници, ръководители, служители и доброволци, работещи в институционалната, социалната и правната сфера на Църквата.

Те трябва да бъдат адаптирани за използване в различен контекст, за да се осигури защита на работниците, младежите и възрастните, които работят за Църквата.

Указанията очертават най-добрите практики в социалните медии, насоки за социалните медии за духовенството и насоки за социалните медии, когато се занимават с младежта.

Сред изтъкнатите елементи са Кодексът за поведение в социалните медии за служители и доброволци, важни съображения по отношение на публикуването на снимки и видеоклипове и препоръчителни формуляри за.

11 Насоки за социалните медии за духовенството

Духовниците  се насърчават да задават настройки за поверителност на всеки профил в социалните мрежа, за да защитят както възрастните, така и младежите от преглеждането на съдържание, което може да е неподходящо.

Социалните медии са подходящи за съобщаване на основна фактологична информация като времето на събитието, дневния ред за срещи, текстове на документи и т.н., но не са подходящи за въпроси, които са пастирски или правно чувствителни, емоционално заредени или изискват обширни разговори и обяснения.

Индивидуалните лични профили на духовенството трябва да се използват за връзки с истински приятели, семейство и връстници. Свещениците не трябва да изпращат „покани за приятелство“ на енориаши. Позицията надуховника може да не даде на другото лице възможността да отхвърли такова искане.

На духовниците се препоръчва да не приемат „приятелство“, с които нямат предишни отношения. „Приятелите“ в сайтовете за социални контакти трябва да бъдат ограничени до хората, които преди това сте срещали лично.

Свещениците, които искат да се свързват чрез уебсайт за социални мрежи с енориаши, се насърчават да създадат групи, към които всички енориаши могат да се присъединят. Целта на личния профил и енорийската група е да се създаде контакт и да се поддържат здрави граници с енориашите и истинското семейство, приятели и колеги.

Духовниците трябва да обмислят влиянието на отхвърлянето на „приятелско“ искане от енориашите. Тези срещи могат да създадат напрежение в отношенията в „реалния свят“. Духовенството може да насочи исканията на „приятел“ от енориашите към групата на енорийската група.

Свещениците, които работят директно с младежите, се насърчават да създават групи за комуникации, спонсорирани от църквата, за да поддържат контакт с тях.

Свещениците трябва да управляват свои собствени профили и в случай, че делегират права, внимателно проследяват профилите си за потенциално проблемно съдържание.

Духовниците трябва да се въздържат да правят политически изявления, да се присъединяват към политическите групи или да „се превръщат във фенове“ на конкретни политически кандидати или политически обвързани сайтовете в социалните мрежи.

Свещениците, особено новите, трябва да преглеждат снимките / видеоклиповете, които са публикували за себе си, за да се уверят, че те са подходящи за споделяне с широката общественост.

Целта на тези насоки не е да възпрепятстват свободното използване и удобство при използването на социалните медии. По-скоро те трябва да защитават Църквата и крайните потребители от злоупотребата с тези платформи.

Ако се упражняват основните правила за благоприличие, любезност и просперитет, социалните медии могат значително да подобрят връзките на Църквата.

За Николина Александрова

Виж още

Гласът на „Св. София“ (ВИДЕО)

Храмът-музей „Св. София“ в Истанбул ще бъде превърнат в джамия. Столетия обаче преди 1453 г. ...