Начало / Новини / Панихида и среща-разговор в памет на митрополит Борис Неврокопски се състоя в Богословския факултет

Панихида и среща-разговор в памет на митрополит Борис Неврокопски се състоя в Богословския факултет

Панихида и среща-разговор в памет на Неврокопския митропилит Борис се състояха в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. И двете мероприятия бяха оглавени от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим. 

В академичния параклис, там където през 1930 г. дядо Борис Неврокопски отслужва първата Божествена св. литургия в новоосветения тогава параклис, бе извършено и молитвеното последование на панихидата. Студенти, магистри и преподаватели заедно се помолиха за душата на приснопаметния йерарх на родната ни православна църква. 

В 8-ма аудитория на Богословския факултет се състоя и среща-разговор в памет на дядо Борис. На нея бяха излъчени две видеа за живота на митрополит Борис и свидетелски разкази от времето на жестокото убийство на митрополита. Прочетени бяха две стихотворения – едно написано от дядо Борис и едно написано за него от йеродякон Нестор. 

На срещата-разговор бе повдигнат и въпроса за предстоящата канонизация на митрополит Борис, за която Св. Синод на БПЦ-БП взе решение през 2016 г. и за целта бе създадена комисия, която да се занимае с живота и делото на архиерея. Митрополит Серафим каза, че вече много документи от живота на блаженопочившия митрополит са събрани и тепърва ще се започне тяхното обстойно проучване. След което ще бъде написан и доклад до Св. Синод за предстоящата канонизация.

„Добротолюбие“ излъчи на живо панихидата в памет на митрополит Борис Неврокопски.

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Затвориха отново храма на Божи гроб заради пандемията от Covid-19

Храмът на Божи гроб отново е затворен, след като бяха наложени нови ограничителни мерки от ...