Начало / Uncategorized / Откриха кръст с частица от Разпятието на Трапезица

Откриха кръст с частица от Разпятието на Трапезица

Златен кръст с вградена частица от Христовото разпятие откри на хълма Трапезица във Велико Търново археологът проф. Константин Тотев.

Находката с тегло 75 гр. е открита в хоросанова камера зад олтарния стълб в новооткритата църква № 23. Според проф. Тотев намереният кръст е с датировка от втората половина на 12 век и е изработен във Византия. Височината му е 11 см., а широчината 5,5 см. Състои се от две части, които се отварят и в кухината между тях се намира частицата от Христовото разпятие. Отгоре повърхността на кръста е гравирана. От едната страна са представени Христовото Разпятие и образите на светци, а от другата е изобразена Богородица Оранта. Кръстът вероятно е бил притежание на доста заможна личност. Откривателят му проф. Тотев разказва, че кръстовете тип енколпиони възникват в Мала Азия и са своеобразен вид реликварий, в който се е пазела частица от Христовия кръст на Голгота. След това те добиват широко разпространение във Византия, а оттам пък в Русия.

Самата църква № 23 е открита само преди месец, в края на септември, на хълма Трапезица до западната крепостна стена. Тя е еднокорабна и е с размери 9/5 метра. Археолозите са открили два стенописни пласта, от 13 и 14 век. Освен уникалния кръст, археолозите на проф. Тотев са намерили още и други предмети от църковна утвар: кръстове и олтарна маса. А в некропола до храма са открити голям брой монети.

 

За Николина Александрова

Виж още

Днес се изпълват 7 години от кончината на Варненския митрополит Кирил

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил (в света – Богомил Петров Ковачев) е роден на 8 ...