Начало / Интереси / беседи / Божията любов

Божията любов

„Всички сгрешиха и са лишени от славата Божия“ (Рим. 3:23). Ние православните често пропускаме принципа в разбирането и служението на този свят. Пропускаме думите на Христос „обичайте се един друг, както Бог ви възлюби“ и забравяме, че сме поверени на нашия Господ да носим изцеление и общение на онези, които се борят в този паднал свят. 

В нашето праведно възмущение ние показваме презрение към онези, които живеят далеч от библейския морал, забравяйки, че сме били призвани от този паднал свят от Христос. Забравяме, в своето презрение към греховете на другите, че именно този Христос е поискал от онези от тълпата, които са били без грях, да хвърлят първия камък.

Всички ние не успяхме да изпълним Божиите заповеди и ние всички заслужаваме да бъдем смазани като червеи. Но Иеремия казва: „по милост на Господа не изчезнахме ние, защото милосърдието Му не е пресекнало: то се обновява всяка сутрин; велика е Твоята вярност!“ (Плач Иеремиев. 3:22-23).

Бог никога не измива Своите ръце от нас. Можем да Го разочароваме всеки ден, но любовта Му е безмерна и Той отговаря със спасителната Си милост и щедрост. Църквата, като лечебница на душата, е самата институция, основана от нашия Господ, която да донесе изцеление на всички. Това е сатанинската лъжа, че някои заслужават единствено и само презрението ни. Но Христос ни призова за състрадание към онези, които са паднали в греха и чрез Църквата им предлага спасителното, преобразяващо изцеление, което може да преобрази сърцата и да направи от грешниците светии.

Страните биват основани на моралните и духовни принципи на Църквата не чрез политическа конфронтация, а чрез преобразяващата промяна, която се случва, когато хората им влязат в лична връзка със самия Христос, Който променя сърцата и ни спасява. Не политическият екстремизъм е този, който запазва народите от грях, а самите хора са тези, които, след като са се облекли в Христа, преобразяват обществото отвътре. Както св. Серафим Саровски казва: „Придобий мирен дух и хиляди около теб ще се спасят“.

С любов в Христа, игумен Трифон

Снимка: pixabay.com

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Истинската молитва е когато Бог пребъдва и сам се моли в нас!

Светата литургия не е за хора, които не могат да изпитат болка. Тя е за ...