Начало / Новини / Започна конференцията в памет на проф. д-р архим. Евтимий Сапунджиев

Започна конференцията в памет на проф. д-р архим. Евтимий Сапунджиев

Започна конференцията в памет на проф. д-р архим. Евтимий Сапунджиев. Тема на конференцията са живота, църковната и административна дейност на архим. Евтимий, а самото събитие е по повод 75-та годишнина от кончината на архимандрита, който е бил пръв професор на Богословския факултет и основател на катедрата по „Систематическо богословие“. 

Конференцията се провежда в гр. Копривщица, където е погребан бележитият духовник. Мероприятието е по инициатива на Богословския факултет на СУ и с благословението и пълното съдействие на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, както и в сътрудничество с управата на град Копривщица.

По-рано тази сутрин в храм „Успение Богородично“ бе отслужена Заупокойна св. литургия и панихида на гроба на проф. архим. Евтимий Сапунджиев от ставрофорен иконом д-р Добромир Костов (ректор на Пловдивската духовна академия), ставрофорен иконом Атанас Манолов – архиерейски наместник на Панагюрска духовна околия, прот. д-р Сава Кокудев – ефимерий на факултетския параклис „Св. Климент Охридски“ и председателя на храма свещ. Богомил Читалов.

Преди броени минути конференцията започна с приветствие от страна на проф. д-р. Ал. Омарчевски (декан на БФ). На откриването присъства и кмета на гр. Копривщица Генчо Герданов. 

Ето и програмата на докладите, които ще бъдат прочетени:

Доц. д-р Д. Пенков – „Приносът на проф. архим. д-р Евтимий Сапунджиев за развитието на апологетичната наука в България“;

Доц. д-р П. Павлов – „Будителят дядо Евтимий“;

Доц. д-р. К. Тонева – „Проф. архим. д-р Евтимий Сапунджиев – доайен на дисциплината История на религиите в българското богословие“;

Докторант З. Кънев – „Проф. архим. д-р Евтимий Сапунджиев за липсата на духовен елит и подготвени богослови“;

Докторант С. Кьосева: „Народни обреди и обичаи – извор за изследване на българската религиозност“;

Докторант Д. Русев – „Гнезда на вяра в съмнението“;

Докторант Б. Нанова: „Проф. архим. д-р Евтимий Сапунджиев – апологетът на Православието“;

Докторант А. Ваташки: „Хармонията между разумното и верово познание според проф. архим. д-р Евтимий Сапунджиев“.

Конференцията се провежда в салона на „Старото училище“ в гр. Копривщица.

За Ангел Карадаков

Виж още

Днес е съборът на Доростолските мъченици

Днес отбелязваме Събор на светите Доростолски мъченици. Празникът се отбеляза от 2016 г. насам по ...