Начало / Новини / България с най-малко свещеници на глава от населението

България с най-малко свещеници на глава от населението

Според класация на сайта jodi.graphics, цитирана от orthochristian.com , страната ни се нарежда на последно място по отношение на броя на свещеници на глава от населението. В класацията на първо място е Гърция, като там има 87 свещеника на 100 000 души.

В сравнение с това у нас свещенослужителите са 12 на 100 000. Преди България в класацията са Италия, Русия, Украйна, Швейцария, Люксенбург, Испания и др. Румъния е трета в класацията, като в северната ни съседка има 80 свещеника на 100 000 души. 

В Гърция духовниците са държавни служители и получават своите възнаграждения от гръцката държава. Наскоро гръцкият премиер Алекси Ципрас призова за промяна в гръцката конституция, за да се определят по-добре връзките между църквата и държавата, като по този начин църквата бъде отделена от държавата. 

В класацията две от държавите будят изненади в мнозина – Русия и Румъния. Русия е само на 22 място, като по този начин не влиза дори в десетката, а е традиционно православна страна. Румъния пък изненадва с високия си брой свещенослужители на глава от населението.

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...