Начало / Новини / Представи се в Господа протопрезвитер Благой Чифлянов

Представи се в Господа протопрезвитер Благой Чифлянов

На 29.10.18 г. в Господа се е представил, потрудилият се на Божията нива, бележит български духовник, проф. протопрезвитер Благой Чифлянов. Опелото и погребението му са извършени днес от 9:30 часа, местно време, в Македоно-Българската източноправославна църква „Св. Троица“ в гр. Торонто, Канада, съобщава официалният сайт на Св. Синод.

Опелото и било извършено от свещеник Величко Михайлов.

Протопрезвитер Благой Димитров Чифлянов е съвременен български литургист и професор.

Той е роден през 1923 година в Цариград. Учи последователно в българското училище „Екзарх Йосиф“ и във френския колеж „Сен Мишел“ в Цариград, след което завършва Софийската духовна семинария и Духовната академия „Св. Климент Охридски“.

Служи като енорийски свещеник първоначално в Българската църковна община в Цариград, а после в софийските храмове „Св. Петка“, „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, „Св. Седмочисленици“, „Св. Неделя“ и като ефимерий в патриаршеския храм-паметник „Св. Александър Невски“.

От 1967 г. ставрофорен протоиерей Благой Чифлянов е доцент по Литургика в Духовната академия „Св. Климент Охридски“. На 1 ноември 1973 г. Св. Синод го назначава за професор в катедрата по Литургика. От 1982 г. работи като свещеник в българската църква в Торонто, Канада.

Проф. протопризвитер Благой Чифлянов владееше класическите езици, френски, английски, новогръцки и турски и е публикувал над 60 изследвания и статии за православната литургика. Широката му езикова култура и задълбоченото боравене с източниците го утвърждаваха като един от най-големите познавачи на литургиката у нас.

На 10 януари 2016 г. в салона на Македоно-българската източноправославна църква „Света Троица“ в Торонто г-н Петър Крайчев, генерален консул на Република България в Торонто, връчи почетна грамота на протопрезвитер проф. Благой Чифлянов. Грамотата бе признание към бележития български духовник „за дългогодишния му принос за съхраняването на българската духовност, култура и идентичност в Канада“.

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!

За Ангел Карадаков

Виж още

Днес е съборът на Доростолските мъченици

Днес отбелязваме Събор на светите Доростолски мъченици. Празникът се отбеляза от 2016 г. насам по ...