Начало / Uncategorized / Извършва се чина по преобличане св. мощи на св. Крал Стефан Милутин

Извършва се чина по преобличане св. мощи на св. Крал Стефан Милутин

На 29 октомври, непосредствено след светата Литургия в столичния храм „Св. Неделя“ по традиция се отслужва специален чин, по време на който, в олтара на храма, върху светия Престол, се извършва преобличане на мощите на светия Крал в нови одежди. Парченца от ризата на светеца се раздава на богомолците за благословение.

С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, светата Литургия оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийска св. митрополия.

По време на 42-годишното си управление свети крал Стефан Милутин изградил повече от 40 църкви. Построил църкви в “Хилендар”, Йерусалим, Цариград, София и Солун. Покрил своята държава с църкви и манастири, от които най-хубави били “Грачаница” (до Прищина) и Банскияt манастир “Св. Стефан”. Щедро подпомагал манастирите, та да бъдат те огнища на православна духовност и просвета. Крал Стефан Урош II Милутин починал на 30 октомври 1321 г.

През 1460 г. нетленното му тяло било пренесено в София и положено в старинния храм „Св. Пантелеймон” (на неговото място днес е Богословският факултет), където се съхранявало до 1842 година. За да опазят св. мощи от поругаване при навлизането в София на войските на Видинския паша Пазвантоглу, храмовото духовенство ги пренесло в Люлинския манастир „Св. Кирил и Методий” (над кв. „Горна баня“). През 1863 г. ковчегът с мощите е пренесен от там и положен в храм „Св. Неделя”, поради което дълго време храмът бил наричан от софиянци „Св. Крал”.

Снимки: Ася Банкова

За Николина Александрова

Виж още

Проф. Димитър Попмаринов: Патриархът ще поведе българската църква и хората

„Той е сериозен, зрял човек, с опит“, каза преподавателят в интервю за Nova news.  Патриарх ...