Начало / Uncategorized / В Истанбул беше открит паметник на Екзарх Йосиф

В Истанбул беше открит паметник на Екзарх Йосиф

По инициатива на българската общност, начело с църковното настоятелство, в Екзархийския комплекс в квартала „Шишли“ на Истанбул в неделя тържествено беше открит бюст-паметник на Екзарх Йосиф, една от най-ярките фигури на България в борбата за независимост.

Бюстът е заплатен със средства на българската общност и църковна община в града. Поставянето на паметника в двора на историческата сграда на Екзaрахията не е случайно. Тя е закупена от екзарх Йосиф през 1907 г. и е тясно свързана с неговата родолюбива дейност. В нея е заседавал Светият Синод на Българската православна църква до преместването си в София. От това място е била ръководена църковната и просветна дейност на църквите и училищата към Екзархията, разположени в земите на Османската империя.

В тържественото откриване участие вземат представители на българската общност в града край Босфора, българският посланик в Турция Надежда Нейнски, генералният консул в Истанбул Ангел Ангелов, дипломати от дипломатическите ни мисии в южната ни съседка.

За Николина Александрова

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...