Начало / Uncategorized / В Истанбул беше открит паметник на Екзарх Йосиф

В Истанбул беше открит паметник на Екзарх Йосиф

По инициатива на българската общност, начело с църковното настоятелство, в Екзархийския комплекс в квартала „Шишли“ на Истанбул в неделя тържествено беше открит бюст-паметник на Екзарх Йосиф, една от най-ярките фигури на България в борбата за независимост.

Бюстът е заплатен със средства на българската общност и църковна община в града. Поставянето на паметника в двора на историческата сграда на Екзaрахията не е случайно. Тя е закупена от екзарх Йосиф през 1907 г. и е тясно свързана с неговата родолюбива дейност. В нея е заседавал Светият Синод на Българската православна църква до преместването си в София. От това място е била ръководена църковната и просветна дейност на църквите и училищата към Екзархията, разположени в земите на Османската империя.

В тържественото откриване участие вземат представители на българската общност в града край Босфора, българският посланик в Турция Надежда Нейнски, генералният консул в Истанбул Ангел Ангелов, дипломати от дипломатическите ни мисии в южната ни съседка.

За Николина Александрова

Виж още

Продължава изграждането на полутунела по пътя за Рилския манастир

Продължава изграждането на полутунела по пътя за Рилския манастир. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – ...