Начало / Новини / Архангеловден подрани в Брестово

Архангеловден подрани в Брестово

Празнична литургия в аванс за празника на свети Архангел Михаил бе отслужена в едноименната църква в симитлийското село Брестово вчера. Точно по обяд бе направен водосвет и раздаден курбан за здраве. Осигурен бе безплатен превоз за миряните от община Симитли и десетки се събраха в селището, което е на 20 километра от общинския център.

Някогашният манастир “Свети Архангел Михаил” в село Брестово е построен през 1149 година по уникална технология. Древните майстори споявали камъните с хоросан, напоен с мляко. Предполага се, че слагали още захар и яйца. Светата обител се намира в долината на Стара река, в махала Поповска, под пътя за село Сухострел. Манастирът е опожаряван три пъти. Днес от него е останала само църквата.

В днешния празничен ден християни от община Симитли и потомци на старите брестовци запалиха свещ и се помолиха за здраве и благополучие в храма, който през 2007 г. бе реставриран със средства на община Симитли. Целта на местната власт е да вдигне манастира в някогашния му вид, за да го превърне в световна туристическа дестинация.

Автор: Владимир Симеонов, КМЕТА бг.

За Ангел Карадаков

Виж още

Враца се преклони пред паметта на жертвите от бомбардировката през 1944 г.

С общо възпоменание в храм „Възнесение Господне“ бяха почетени загиналите от опустошителните бомбардировки над Враца ...