Начало / Новини / Софийските семинаристи се срещнаха с възпитаници на Строителната гимназия в София

Софийските семинаристи се срещнаха с възпитаници на Строителната гимназия в София

На 23 октомври ученици от Софийска гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“ посетиха Софийската семинария. Дни след патронния ни празник, гимназистите, водени от директора инж. Доротея Дончева, дойдоха в духовното училище с най-дългогодишна история в България. Гостите бяха посрещнати от ректора архим. Пахомий, йеромонах Мелетий и група семинаристи, съобщава официалният сайт на семинарията. 

В началото учениците са посетили семинарския храм, където са били запознати накратко с житието на преподобния Йоан Рилски и с историята на храма. „Поговорихме и за архитектурата на православния храм. После се отправихме към обновения пансион. След разходка в семинарския парк, се качихме в интерактивният кабинет. Там нашите съученици разказаха за историята на Семинарията, като я онагледиха със снимки и видео“, пишат учениците от семинарията.

Възпитаниците от Строителната гимназия представили презентация свързана със забележителното архитектурно дело на великия творец Фридрих Грюнангер, който е и архитект на семинарската сграда и благолепната църква „Св. Йоан Рилски”.

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Симеон Варненски и Преславски – паметен борец за Българската църква

На днешния ден преди 83 г. в Господа се преставя видният български духовник и книжовник ...