Начало / Новини / Във Видин бе отбелязан празникът на св. Димитър Солунски

Във Видин бе отбелязан празникът на св. Димитър Солунски

На 26 октомври Църквата почита паметта на св. великомъченик Димитър Солунски, който се явява духовен закрилник и покровител на гр. Видин. Празникът е двоен – на старопрестолен Видин и на катедралата „Св. вмчк Димитър Солунски“, която е втората по големина в България.

Видинският митрополит Даниил възглави тържественото богослужение в катедралния храм, а в проповедта си говори за дивния живот на славния великомъченик Димитър, който и сега предстои пред Бога и се моли на Него за всички нас и за спасението ни.

Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун, баща му, управител на града, имал в дома си стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитрий заел висок военен пост, получил заповед да преследва християните. Но той, обратно, ги покровителствал. Император Максимилиан, на връщане от поход на Изток, спрял в Солун, поискал Диомитрий да се откаже от вярата в Христа. Увещанията били напразни, хвърлили го в тъмница. Устроили тържество в цирка. Лий, прочут борец, приканил осъдените християни на борба и ги хвърлял там в падина върху копия, забити с острието нагоре. Оръженосецът на Димитрий, Нестор, изпросил разрешение от господаря си да иде на борба – отишъл и захвърлил Лий в пропастта. Затуй по нареждане на императора Нестор бил обезглавен, а Димитрий – прободен с копие в 306 година.


 

За Ангел Карадаков

Виж още

Враца се преклони пред паметта на жертвите от бомбардировката през 1944 г.

С общо възпоменание в храм „Възнесение Господне“ бяха почетени загиналите от опустошителните бомбардировки над Враца ...