Начало / Новини / Патриарх Неофит се срещна с директора на Националната библиотека

Патриарх Неофит се срещна с директора на Националната библиотека

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит се срещна днес с доц. д-р Красимира Александрова, директор на Националната библиотека „Свв. Кирил и Методий“. Приемът се състоя в сградата на Софийска св. митрополия, информира официалният сайт на Св. Синод

По време на срещата доц. д-р Красимира Александрова запозна Негово Светейшество с предстоящето отбелязване на 140-та годишнина от основаването на Народната библиотека, като отбеляза, че в рамките на тържествата ще се състои и международна конференция. Доц. Александрова добави още и идеята за създаване на музей на книгата, където ще бъдат излагани и показвани богослужебни книги и документи, които до сега не са били представяни на широката общественост. „Надяваме се така да върнем изконните ценности на нашите сънародници“, добави доц. Александрова.

От Националната библиокета отправиха покана към Негово Светейшество да присъства на откриването на изложбата във връзка със знаменитата годишнина, която ще бъде открита на 7 декември.

Негово Светейшество пожела много бъдещи успехи на пазителите на духовното богатство, съхранявано в Националната библиотека. От институцията предложиха на Светейшия патрирах да помогнат в обработката на документи на БПЦ-БП, които се нуждаят от реставрация и консервиране.

В хода на срещата бяха обсъдени и идеи за досегашни и бъдещи проекти съвместно със Зографския манастир в Св. Гора – Атон.

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...