Начало / Uncategorized / Манастирът Дохиар изпрати своя игумен (ВИДЕО)

Манастирът Дохиар изпрати своя игумен (ВИДЕО)

Архимандрит Григорий (Зумис), игуменът на манастира „Дохиар“  се представи в Господна в понеделник. Вчера той беше изпратен в последния му земен път.

Отец Григорий, огненият защитник на истинската православна църква, посвети 65 години от 76-те си години на тази земя на Господа в монашество и прекара няколко десетилетия като игумен на Дохиар, един от 20-те манастири на връх Атон.

Старецът се представи в Господ в понеделник, като смирено издържа мъките на сериозна, неизлечима болест през последните години от живота си.

Погребението му в манастира е заснето, а кадрите включват шествието с ковчега и погребението, на което присъстват  братята на игумена и поклонници, утешавани от надеждата във Възкресението.

Архимандрит Григорий е роден на остров Парос и е близък роднина на атонския духовен войн старецът Йосиф Исихаст.

Архимандрит Григорий прекарва 65 от 76-те си години на монашески труд, като неговият монашески път започва под ръководството на двамата прочути аскети старецът  Филотей (Зервакос) и св. Амфилохий (Макрис) от Патмос, последният бе прославен за светец на Христовата църква през август.

Архимандрит Григорий  е постриган в монашество  от свети Амфилохий на 1 януари 1967 г. и се подвизава под духовното му ръководство  . След смъртта на духовният му старец  през 1970 г., отец Григорий и няколко други монаси трябвало да напуснат манастира в Централна Гърция и да се преместят в Карпениси. Когато отива с братята си на Атон няколко години по-късно, отецът е избран за игумен почти веднага след пристигането си в Света гора. Манастирът, който вече започнал да се разпада, бил подновен под неговото ръководство и братята били събрани.

Източник:http://orthochristian.com/

За Николина Александрова

Виж още

Беседа за духовния живот на православния християнин – смъртта

В столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ продължават беседите от цикъла – „Духовният живот на православния ...