Начало / Новини / Софийската духовна семинария отбеляза своя 115-ти патронен празник

Софийската духовна семинария отбеляза своя 115-ти патронен празник

Младите хора са много объркани. Много са нещата в съвременния свят и заблудите, които той дава. Това каза за БГНЕС ректорът на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” Архимандрит Пахомий, който взе участие в отбелязването на 115-годишнината от основаването на семинарията и храмовия празник на църквата „Св. Иван Рилски”, в която лежат частици от мощите на светеца.

По този повод беше отслужена Света Литургия, възглавена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и на която присъства и Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит. Ректорът на духовното училище посочи, че големите предизвикателства пред вярата са съвременните технологии, компютърните игри и всичко, свързано с модерния свят.

„В днешния свят се сблъскваме със съвременните предизвикателства като интернет и игри, и всякакви други неща. Ние смятаме, че много пъти те дават добри примери, но в тях могат да се намерят и много грешни твърдения и заблуди, които да погубят човешката душа. Все повече и повече виждаме лошите примери като например играта „Син кит”. Това са заблуди, в които може да попадне всяко едно дете или всеки един млад човек и ние сме изключително притеснени от това”, заяви архимандрит Пахомий.

Той е категоричен, че за да бъдем сигурни за своите деца ние трябва да ги учим в християнската истина, с която живеем вече 2000 години, и с която поколения хора са израствали и са живеели като достойни граждани и истински човеци.

Днес Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави св. литургия, а Българският патриарх Неофит взе молитвено участие. След св. литургия бе осветено реновираното и ремонтирано общежитие на духовната семинария, за което ръководството на учебното школо получи над 2 милиона лева от правителството. 

Снимка: БГНЕС

За Ангел Карадаков

Виж още

Младите хора имат нужда от молитва и духовно напътствие

Румънският патриарх Даниил отправи послание по повод новата 2022-2023 учебна година, съобщава сайтът orthodoxianewsagency.gr. В обръщението ...