Начало / Новини / Полската църква ще отбележи 100-годишнината от независимостта на Полша

Полската църква ще отбележи 100-годишнината от независимостта на Полша

Официалният сайт на Полската православна църква съобщава, че Православната църква ще вземе дейно участие в отбелязването на 100-та годишнина от независимостта на Полша, пише orthochristian.com.

Тържестевоното богослужение ще бъде отслужено на 28 октомври и ще бъде възглавено от Негово Високопреосвещенство Варшавския митрополит Сава, предстоятел на Полската православна църква. Той ще бъде в съслужение с митрополити и епископи на Полската цъкква.

На богослужението ще бъдат споменати всички войни, които са загинали за независимостта на Полша. 

Независимостта на Полша е обявена на 7 октомври 1918 г., когато Регентският съвет официално отхвърля зависимостта на страната от държавите-окупатори. Знаково значение, обаче, придобива датата 11 ноември. В нощта на 10 срещу 11 ноември 1918 г. във Варшава пристига маршал Юзеф Пилсудски, наскоро освободен от затвора в Магдебург. Той сключва споразумение с германския военен съвет, по силата на което немците трябва да напуснат територията на Полша, като оставят цялата си военна техника в ръцете на новосформираната полска армия. На 11 ноември Регентският съвет поверява на Пилсудски командването на военните формации, а на 14 ноември – всички свои правомощия. На 16 ноември Главнокомандващият полската армия издава официална нота, адресирана до САЩ, Великобритания, Франция, Италия, Япония, Германия и други държави, с която заявява волята на полския народ да възстанови своята държава в съгласие с принципите на демокрацията.

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...