Начало / Новини / Полската църква ще отбележи 100-годишнината от независимостта на Полша

Полската църква ще отбележи 100-годишнината от независимостта на Полша

Официалният сайт на Полската православна църква съобщава, че Православната църква ще вземе дейно участие в отбелязването на 100-та годишнина от независимостта на Полша, пише orthochristian.com.

Тържестевоното богослужение ще бъде отслужено на 28 октомври и ще бъде възглавено от Негово Високопреосвещенство Варшавския митрополит Сава, предстоятел на Полската православна църква. Той ще бъде в съслужение с митрополити и епископи на Полската цъкква.

На богослужението ще бъдат споменати всички войни, които са загинали за независимостта на Полша. 

Независимостта на Полша е обявена на 7 октомври 1918 г., когато Регентският съвет официално отхвърля зависимостта на страната от държавите-окупатори. Знаково значение, обаче, придобива датата 11 ноември. В нощта на 10 срещу 11 ноември 1918 г. във Варшава пристига маршал Юзеф Пилсудски, наскоро освободен от затвора в Магдебург. Той сключва споразумение с германския военен съвет, по силата на което немците трябва да напуснат територията на Полша, като оставят цялата си военна техника в ръцете на новосформираната полска армия. На 11 ноември Регентският съвет поверява на Пилсудски командването на военните формации, а на 14 ноември – всички свои правомощия. На 16 ноември Главнокомандващият полската армия издава официална нота, адресирана до САЩ, Великобритания, Франция, Италия, Япония, Германия и други държави, с която заявява волята на полския народ да възстанови своята държава в съгласие с принципите на демокрацията.

За Ангел Карадаков

Виж още

Започва дарителска кампания за храма в село Голема Раковица

Недалеч от София, в полите на Средна гора, на хълма срещу увековечената в разказа на ...